Πολλοί πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν χάσει την πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη, λόγω της πολιτικής λιτότητας, σύμφωνα με μελέτη του περιοδικού «Lancet» που αναμεταδίδεται από το Spiegel. Οι μεταδοτικές ασθένειες εξαπλώνονται με απροσδιόριστους ρυθμούς, ενώ και ο αριθμός των αυτοκτονιών ανεβαίνει ραγδαία.

  Οι αναλυτές υγείας διαπιστώνουν καταστροφικές συνέπειες στα σε κρίση ευρισκόμενα κράτη από την κτηνώδη πολιτική λιτότητας. Αυτή δεν συμβάλλει απλά και μόνο στην διεύρυνση της ύφεσης, αλλά θεωρείται συνυπεύθυνη και για την δραστική πτώση του επίπεδου περίθαλψης των πολιτών.

  Ως αποτέλεσμα στην Ευρώπη ξεσπούν για πρώτη φορά επιδημίες όπως η μαλάρια, την ώρα που οι αυτοκτονίες σημειώνουν ανάλογη αύξηση. Μεταξύ άλλων, οι περικοπές στους προϋπολογισμούς και η καλπάζουσα ανεργία οδήγησαν σε πτώση των εισοδημάτων, αλλά και σε επιδείνωση των συστημάτων υγείας, λόγω της οποίας λιγότεροι άνθρωποι επισκέφθηκαν γιατρό ή αγόρασαν φάρμακα.

  Οι επιπτώσεις στο σύστημα υγείας ήταν πιο εμφανείς και επώδυνες σε εκείνες τις χώρες, οι οποίες εφάρμοσαν τα σκληρότερα μέτρα. Σύμφωνα με την έρευνα, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία ήταν τα μεγαλύτερα θύματα.

  Με αυτά τα δεδομένα, οι ειδικοί καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει αναλυτικότερα τις επιδράσεις της ακολουθούμενης πολιτικής στην υγεία, κάτι που δεν προβλέπεται ως τώρα από τα μνημόνια. Τολμούν μάλιστα να συγκρίνουν τη συμπεριφορά της Κομισιόν με τις τακτικές των καπνοβιομηχανιών!

  Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η έρευνα στην άνοδο των αυτοκτονιών στην Ελλάδα, καθώς αναφέρεται ότι μόνο το 2011 αυξήθηκαν κατά 40% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Στην χώρα μας τα νοσοκομεία παλεύουν για να κρατήσουν το μίνιμουμ έστω προβλεπόμενο επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας. Ασθένειες όπως η μαλάρια, ο πυρετός του Δυτικού Νείλου, ο ιός του AIDS ανάμεσα στους εθισμένους στα ναρκωτικά εκτοξεύθηκαν στα ύψη, προϊόν της διακοπής προγραμμάτων προστασίας.

  Η μελέτη προβάλλει ως εναλλακτική λύση το παράδειγμα της Ισλανδίας. Εκεί οι πολίτες αρνήθηκαν βαθιές περικοπές δια δημοψηφίσματος και συνέχισαν να πραγματοποιούν κρατικές επενδύσεις. Έτσι, οι συνέπειες στον κλάδο της υγείας ήταν ανύπαρκτες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr