Σε περαιτέρω απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με απόφαση του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη.

Τα περισσότερα έργα ΑΠΕ θα κατατάσσονται πλέον σε χαμηλότερες περιβαλλοντικές υποκατηγορίες «Α2» και «Β» (Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις – ΠΠΔ). Κατά συνέπεια, στους φωτοβολταϊκούς σταθμούς θα απαλλάσσονται πλέον από περιβαλλοντική αδειοδότηση οι σταθμοί ισχύος μέχρι 1 μεγαβάτ, ενώ μέχρι πρότινος το όριο ήταν στα 0,5 μεγαβάτ, και θα υπάγονται πλέον στην «ελαφρότερη» κατηγορία των ΠΠΔ οι σταθμοί με εγκατεστημένη ισχύ από 1 MW (μεγαβάτ) έως 10 MW (αντί του μέχρι πρότινος ορίου 2 MW).

Στους αιολικούς σταθμούς θα υπάγονται σε ΠΠΔ οι σταθμοί με εγκατεστημένη ισχύ έως 10 MW (αντί 5 ΜW). Επιπλέον, για πρώτη φορά θα κατατάσσονται περιβαλλοντικά τα έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας όταν εγκαθίσταται σε σταθμό ΑΠΕ, καθώς ορίζεται ότι υποχρεωτικά θα «ακολουθούν» την υποκατηγορία του κυρίως έργου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

H αρμόδια ομάδα εργασίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπό τη γενική γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου εργάζεται εντατικά και για την απλοποίηση της άδειας εγκατάστασης. Στόχος του υπουργείου είναι η ριζική μείωση του χρόνου αδειοδότησης ενός έργου ΑΠΕ στα δύο χρόνια κατά μέσο όρο, από 5-7 που είναι σήμερα.