
Οι Έλληνες ετοιμάζονται για ένα «καυτό» διήμερο αγορών στο τέλος Νοεμβρίου, καθώς φέτος η διάθεση για Black Friday και Cyber Monday φαίνεται να αγγίζει επίπεδα-ρεκόρ.
Ωστόσο, μαζί με την καταναλωτική όρεξη, μεγαλώνει και η δυσπιστία απέναντι στις εκπτώσεις.
Η επιθυμία των Ελλήνων για αγορές την περίοδο της Black Friday (28 Νοεμβρίου) και της Cyber Monday (1 Δεκεμβρίου) παρουσιάζει εντυπωσιακή αύξηση, σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα της μεγάλης έρευνας EY Future Consumer Index Ελλάδα 2025 της ΕΥ Ελλάδος, σε συνεργασία με την MRB και την Choose Communications.
Σχεδόν δύο στους τρεις καταναλωτές (63%) δηλώνουν ότι σκοπεύουν να επωφεληθούν από τις εκπτώσεις, έναντι 50% πέρυσι.
Πιο «θερμοί» για αγορές εμφανίζονται οι 30-39 ετών (76%), ενώ σημαντικός παράγοντας φαίνεται να είναι η παρουσία παιδιών στην οικογένεια – ειδικά ανήλικων (77%).
Τα είδη τεχνολογίας και ηλεκτρονικές συσκευές προηγούνται στις προτιμήσεις (68% συνολικά, 77% στους άνδρες), ενώ οι γυναίκες προτιμούν ρούχα και αξεσουάρ (68%).
Ακολουθούν προϊόντα ομορφιάς (32%), είδη σπιτιού (26%) και τρόφιμα (11%).
Ωστόσο, 45% των ερωτηθέντων δηλώνουν επιφυλακτικοί, θεωρώντας ότι οι προσφορές δεν αντιστοιχούν πάντα σε πραγματικές μειώσεις τιμών.
Παράλληλα, 81% παραδέχονται ότι έχουν αναβάλει αγορές ενόψει των ημερών αυτών.
Όπως σημειώνει ο Θάνος Μαύρος, εταίρος της ΕΥ Ελλάδος, «η αυξημένη πρόθεση για αγορές είναι ενθαρρυντική, αλλά απαιτείται διαφάνεια και αξιοπιστία από τις επιχειρήσεις για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών».