Τα στοιχεία της Eurostat για τον μήνα Ιούνιο δείχνουν ότι μειώθηκε ο πληθωρισμός σε Ελλάδα και Ευρωζώνη. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την προσωρινή μέτρηση των ευρωπαϊκών στατιστικών αρχών, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στην Ελλάδα στο 2,7% έναντι 4,1% τον Μάιο και 4,5% τον Απρίλιο.

">

Υπενθυμίζεται ότι, σε μη εναρμονισμένο επίπεδο, δηλαδή με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα μας είχε υποχωρήσει στο 2,8% τον Μάιο.

Όσον αφορά την Ευρωζώνη, η Eurostat επιβεβαίωσε ότι ο δείκτης τιμών αποκλιμακώθηκε στο 5,5% τον Ιούνιο έναντι 6,1% τον Μάιο και 7% τον Απρίλιο. Πρόκειται για τη χαμηλότερη επίδοση πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Εξαιρώντας τους ευμετάβλητους κλάδους της ενέργειας και των τροφίμων, ο λεγόμενος «δομικός» πληθωρισμός ανήλθε στο 5,4% στις χώρες του ευρώ. Την ίδια ώρα, όμως, οι τιμές στα τρόφιμα παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα και διαμορφώθηκαν στο +11,7% (+12,5% τον Μάιο). Αντίθετα, στην ενέργεια κατεγράφη πτώση στο -5,6% (-1,8% τον Μάιο). Οι τιμές στις υπηρεσίες, τέλος, ανήλθαν στο +5,4% (+5% τον Μάιο).

Όσον αφορά τις επιμέρους χώρες – μέλη, χαμηλότερο πληθωρισμό σε σχέση με την Ελλάδα (σε ετήσιο επίπεδο), είχαν μόνο η Ισπανία (1,6%), το Βέλγιο (1,6%) και το Λουξεμβούργο (1%).

Αντίθετα, οι υψηλότερες τιμές καταγράφηκαν στη Σλοβακία (11,3%), στην Εσθονία (9%) και στη Λιθουανία (8,2%).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στη Γερμανία, ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε στο 6,8% από 6,3% τον Μάιο, στη Γαλλία στο 5,3% και στην Ιταλία στο 6,7%.