Υπάρχει ένα… χριστουγεννιάτικο  λάθος που κάνουμε σχεδόν όλοι με τον φούρνο μας το οποίο όχι μόνο καθυστερεί το φαγητό, αλλά αυξάνει και την κατανάλωση ρεύματος.

Την ώρα που το φαγητό ψήνεται, ανοίγουμε συνεχώς την πόρτα του φούρνου «για να ρίξουμε μια ματιά». Θέλουμε να δούμε αν ρόδισε, αν χρειάζεται γύρισμα, αν πάει καλά το ψήσιμο.

Όμως κάθε φορά που ανοίγει η πόρτα, σημαντική ποσότητα θερμότητας χάνεται και ο φούρνος αναγκάζεται να δουλέψει ξανά στο φουλ για να επανέλθει στη σωστή θερμοκρασία.

Αυτός είναι ένας από τους πιο συχνούς τρόπους σπατάλης ενέργειας κατά το μαγείρεμα, ειδικά σε γιορτινές περιόδους όπου ο φούρνος λειτουργεί για πολλές ώρες συνεχόμενα.

Όταν η θερμοκρασία πέφτει απότομα, το φαγητό χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσει το ψήσιμό του.

Παράλληλα, ο φούρνος καταναλώνει επιπλέον ρεύμα για να ξαναζεσταθεί.

Το αποτέλεσμα είναι διπλό: το χριστουγεννιάτικο τραπέζι αργεί να σερβιριστεί και ο λογαριασμός ρεύματος «φουσκώνει» χωρίς λόγο.

Μπορεί, βέβαια, το να ανοίγουμε τον φούρνο να είναι σε μεγάλο βαθμό αναπόφευκτο, ειδικά όταν ψήνουμε κρέας ή ένα απαιτητικό χριστουγεννιάτικο φαγητό.

Σε αυτή την περίπτωση, έχει νόημα να το κάνουμε στρατηγικά και όχι κάθε λίγα λεπτά από ανυπομονησία.

Ιδανικά, το άνοιγμα της πόρτας καλό είναι να γίνεται σε συγκεκριμένα διαστήματα, για παράδειγμα στη μέση του συνολικού χρόνου ψησίματος ή λίγο πριν το τέλος, όταν χρειάζεται να ελέγξουμε το ρόδισμα ή να κάνουμε μια απαραίτητη παρέμβαση.

Στο ενδιάμεσο, μπορούμε να παρακολουθούμε την πορεία του ψησίματος του φαγητού από το τζάμι.

Ιδιαίτερα χρήσιμα σε αυτό το στάδιο είναι και τα θερμόμετρα φαγητού, τα οποία επιτρέπουν να ελέγξουμε τη σωστή εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος χωρίς να το κόβουμε ή να το τρυπάμε επανειλημμένα, διατηρώντας έτσι τους χυμούς και την υφή του.

Και φυσικά, κάθε φορά που ανοίγουμε την πόρτα, καλό είναι να είμαστε όσο πιο γρήγοροι γίνεται, έχοντας ήδη αποφασίσει τι θα κάνουμε, ώστε να περιορίσουμε στο ελάχιστο την απώλεια θερμότητας και την επιπλέον κατανάλωση ρεύματος.

Μικρές συνήθειες που κάνουν διαφορά τις γιορτές

Πολλοί αναρωτιούνται αν αξίζει να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικές συσκευές, όπως το air fryer. Για μικρές ποσότητες φαγητού, πράγματι μπορεί να είναι πιο οικονομικό.

Ωστόσο, όταν μαγειρεύετε για όλη την οικογένεια ή φιλοξενείτε καλεσμένους, ο φούρνος παραμένει η πιο πρακτική λύση, καθώς αξιοποιεί καλύτερα τη θερμότητα όταν ψήνετε πολλά φαγητά μαζί.

Η λογική της πόρτας του φούρνου μπορεί να εφαρμοστεί και για γιορτινά φαγητά που θέλουν βράσιμο, όπως τα σιγομαγειρεμένα κρέατα. Όταν χρησιμοποιείτε κατσαρόλες, το καπάκι βοηθά να διατηρείται η θερμότητα, το φαγητό να μαγειρεύεται πιο γρήγορα και η κουζίνα να γεμίζει λιγότερους υδρατμούς.

Ακόμη και μετά το τραπέζι, αφήνοντας τα περισσεύματα να κρυώσουν πριν μπουν στο ψυγείο ή την κατάψυξη, μειώνεται η άσκοπη κατανάλωση ενέργειας, ενώ το φαγητό διατηρείται καλύτερα.