Η Ρωσία έχει εγκαταλείψει εντελώς τις επενδύσεις σε δολάρια στα αποθεματικά της και υιοθετήθηκαν νέοι κανόνες για την εξοικονόμηση χρημάτων στο Εθνικό Ταμείο Πρόνοιας καθώς θα διατηρεί τις αποταμιεύσεις της σε γιουάν και χρυσό.

">

Έτσι γίνεται η πρώτη χώρα στον πλανήτη που αποδολαριοποιήθηκε.

Η Μόσχα έστειλε έτσι «σήμα» και στα υπόλοιπα κράτη μέλη των BRICS τωρινά και μελλοντικά.

Άλλωστε καμία χώρα με ανεξάρτητη κατεύθυνση από αυτή που επιβάλει η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ δεν μπορεί να είναι σίγουρη ότι δεν θα υποστεί τις ίδιες κυρώσεις από τους Αμερικανούς ανάλογα με τα συμφέροντά τους.

Η Ρωσία επιτυγχάνει ένα ακόμη πλήγμα στο αμερικανικό δολάριο και προμηνύονται άσχημες εξελίξεις για την παγκόσμια οικονομία η οποία στηρίζονταν μονάχα σε ένα πράγμα για να «τρέχει:

Στην εμπιστοσύνη πως τα χρήματα που κυκλοφορούν είναι «αληθινά», «ελεύθερα» και έχουν πραγματικό «αντίκρυσμα».

Αυτό πλέον δεν υφίσταται.

Η Ρωσία ενέκρινε μια νέα ρυθμιστική δομή ενεργητικού για το Εθνικό Ταμείο Πρόνοιας (NWF). Τα περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια αποκλείονται πλήρως από το κρατικό ταμείο. Αυτό ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Από εδώ και στο εξής, επιτρέπεται η διατήρηση κρατικών αποταμιεύσεων μόνο στο νόμισμα μιας φίλης χώρας (το γιουάν) και σε χρυσό.

Το μέγιστο μερίδιο του γιουάν στα περιουσιακά στοιχεία του NWF είναι τώρα 60%, ο χρυσός – 40%, και τα υπόλοιπα στους λογαριασμούς σε λίρες στερλίνα και γιεν Ιαπωνίας έχουν πλέον μηδενιστεί.

Νωρίτερα, με τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο να υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα, η Ρωσία αγόραζε κυρίως δολάρια και ευρώ, τώρα όμως το 2023 σχεδιάζεται να αγοράζει μόνο κινεζικό γουάν για να αναπληρώσει το NWF.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2022 η Ρωσία έχει ήδη αποκλείσει ρητά τα δολάρια από το NWF και από το 2023, με ειδική εντολή του Υπουργείου Οικονομικών, οι επενδύσεις σε δολάρια απαγορεύονται.

Η τρέχουσα δομή του NWF έχει ως εξής: το 40% των κεφαλαίων τοποθετείται σε ευρώ, το 30% σε γιουάν, το 20% σε χρυσό, το 5% σε γιεν και βρετανικές λίρες στερλίνα.

Τα υπόλοιπα κεφάλαια επενδύονται σε μετοχές της Sberbank και ρωσικούς κρατικούς τίτλους.

«Το Υπουργείο Οικονομικών πήρε αυτή την απόφαση πρωτίστως για λόγους εθνικής ασφάλειας. Μετά το κλείδωμα των μισών αποθεμάτων χρυσού και συναλλάγματος της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τα νομίσματα των δυτικών χωρών έχουν ήδη γίνει τοξικά για τη Ρωσία. Αλλά είναι πιθανό η Δύση να εισαγάγει νέους περιορισμούς.

Για παράδειγμα, στους Ρώσους ενδέχεται να απαγορευθούν οποιεσδήποτε συναλλαγές με τέτοια νομίσματα, συμπεριλαμβανομένων ακόμη και μετρητών. Και τα αποθεματικά του Εθνικού Ταμείου Πρόνοιας σε δυτικά νομίσματα μπορεί να δεσμευτούν με τον ίδιο τρόπο όπως τα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσικής Ομοσπονδίας» λέει η Natalya Milchakova, Lead Analyst στο Freedom Finance Global.

Το δολάριο ΗΠΑ έχει γίνει τοξικό νόμισμα λόγω των κυρώσεων, επομένως το NWF έχει απαγορεύσει εντελώς τις επενδύσεις σε αυτό.

Δεν παρέχονται επίσης επενδύσεις σε ευρώ, γιεν και βρετανική λίρα στη δομή του NWF από το 2023.

«Το κινεζικό γουάν είναι το μόνο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα που δεν είναι τοξικό για τη Ρωσία. Η διατήρηση των κεφαλαίων του NWF σε κινεζικό νόμισμα είναι ασφαλής από την άποψη της προστασίας από κυρώσεις», λέει η Milchakova.