Με «τσουχτερό» πρόστιμο αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωπες οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ που δεν θα συμμορφωθούν με την… πρωτότυπη διάταξη του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για το «καλάθι του φτωχού», από το οποίο όμως λείπουν βασικά είδη διατροφής όπως είναι τα όσπρια και τα δημητριακά που αποτελούν σχεδόν την μισή διατροφή του ανθρώπου.

Αξίζει να σημειωθεί πως το εν λόγω «καλάθι» αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το τέλος του μήνα

Πάντα θεωρητικά, το «καλάθι του φτωχού» θα περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα προϊόν ανά κατηγορία, υπό τον όρο αυτό να είναι πιο φθηνό από τα υπόλοιπα προϊόντα, λίγο πιο κάτω από τις γενικές τιμές.

">

Παράλληλα τα σούπερ μάρκετ είναι υποχρεωμένα να τοποθετήσουν ειδική σήμανση στα προϊόντα που συμπεριλαμβάνονται στο «καλάθι του φτωχού», ενώ πρέπει να υπάρχουν ενημερωτικά φυλλάδια, αλλά και αναλυτική λίστα με όλα τα προϊόντα που βρίσκονται στις εισόδους των καταστημάτων.

Τα σούπερ μάρκετ είναι υποχρεωμένα είτε ανά εβδομάδα είτε ανά δύο εβδομάδες να αποστέλλουν τη λίστα στο υπουργείο ανάπτυξης, ενώ εάν δεν προβούν στην κίνηση αυτή τους περιμένει πρόστιμο 5.000 ευρώ την ημέρα.