Τον προϋπολογισμό του μήνα να «τινάζεται στον αέρα» βλέπουν τα νοικοκυριά της χώρας μας, καθώς τα νέα στοιχεία της Eurostat, αποκαλύπτουν ανατιμήσεις «σκέτη φωτιά» και για τον Μάρτιο στα τρόφιμα.

">

Αναλυτικά, τον Μάρτιο του 2023, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+3,12), ακολουθούμενες από τις υπηρεσίες (+2,10), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,71) και την ενέργεια (-0,05).

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Μάρτιο στα τρόφιμα οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στα γαλακτοκομικά – αβγά (23,1%), στα κρέατα (19,8%), στα έλαια και τα λίπη (17,5%), στο ψωμί – δημητριακά (15,6%) και στον καφέ – κακάο – τσάι (14%), ενώ ο αποκαλούμενος «πληθωρισμός των τροφίμων» έτρεξε με ρυθμό 14,3%.

Παράλληλα οι τιμές στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού αυξήθηκαν κατά 17,8%.

Σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα στο 5,4% τον Μάρτιο, από 6,5% τον προηγούμενο μήνα, καταγράφουν τα στοιχεία της Eurostat, επιβεβαιώνοντας την αρχική της εκτίμηση.

Η χώρα μας κατέλαβε την 5η θέση στην Ε.Ε. όσον αφορά την επιβράδυνση των πληθωριστικών πιέσεων τον Μάρτιο, έναντι του 8,3% που διαμορφώθηκε στη Γηραιά Ήπειρο.

Πριν από έναν μήνα ο πληθωρισμός στην Ε.Ε. ήταν στο 9,9%, ενώ τον περασμένο χρόνο έφτασε στο 7,8%. Στην ευρωζώνη, αντίστοιχα, επιβράδυνε στο 6,9%, από 8,5% τον Φεβρουάριο.

Έναν χρόνο νωρίτερα το ποσοστό ήταν 7,4%. Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (2,9%), στην Ισπανία (3,1%) και την Ολλανδία (4,5%).

Στον αντίποδα, τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (25,6%), στη Λετονία (17,2%) και την Τσεχία (16,5%).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!