Ο Δεκέμβρης έφτασε και όλοι μας μετράμε αντίστροφα για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, το οποίο αναμένεται να είναι ακριβότερο, «πονοκεφαλιάζοντας» τους πολίτες καθώς θα πρέπει να βάλουν «βαθιά» το χέρι στην τσέπη.

Οι αυξήσεις σε πρώτες ύλες, ενέργεια, καύσιμα και κόστος μεταφοράς κάνουν παραγωγούς και τους λιανοπωλητές να μιλούν για αυξημένες τιμές σε σχέση με πέρυσι όλων των ειδών που συνθέτουν το εορταστικό τραπέζι, όπως κρέατα, αρτοσκευάσματα, τυροκομικά προϊόντα, ποτά και αναψυκτικά με τη συνολική αύξηση να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 10%.

Αν και ακόμα είναι νωρίς για εκτιμήσεις αναφορικά με το πού θα φτάσει η τιμή της γαλοπούλας, οι κρεοπώλες μιλούν για αύξηση σε σχέση με πέρυσι, ενώ στα υπόλοιπα κρέατα ήδη οι χονδρεμπορικές τιμές είναι αισθητά υψηλότερες χωρίς ενδείξεις για αποκλιμάκωσή τους το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με κρεοπώλες, από πέρυσι οι τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά και μεσοσταθμικά η αύξηση ξεπερνά το 17%.

Μεγαλύτερες είναι οι αυξήσεις στο χοιρινό, το μοσχάρι και τα πουλερικά.

Με τις σημερινές τιμές λένε ότι στο γουρουνόπουλο γάλακτος η μέση τιμή θα ξεπεράσει τα 9,5 ευρώ το κιλό στη λιανική όταν πέρυσι η τιμή του δεν ξεπερνούσε τα 8,50 ευρώ το κιλό.

Ανάλογες είναι οι αυξήσεις και στα άλλα είδη όπως το χοιρινό και το κοτόπουλο, του οποίου για παράδειγμα τον περασμένο χρόνο η τιμή ήταν από 3,6 έως και 3,70 ευρώ το κιλό και έχει φτάσει να πωλείται έως 4,5 ευρώ το κιλό.

Αυξημένες είναι και οι τιμές στα κηπευτικά με τη χονδρική τιμή στις πατάτες να έχει διαμορφωθεί στα 0,65 ευρώ το κιλό όταν πέρυσι ήταν στα 0,45 ευρώ το κιλό, τα μαρούλια στα 0,30 ευρώ το τεμάχιο από 0,25 πέρυσι.

Στα ύψη βρίσκονται οι τιμές και των τυροκομικών εμφανίζοντας μεσοσταθμική αύξηση κατά 24%, κάτι που καταγράφει η Ελληνική Στατιστική Αρχή σε σχέση με πέρυσι.

Στα αρτοποιεία και τα ζαχαροπλαστεία οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες οδηγούν σε υψηλότερες τιμές στα παραδοσιακά γλυκά των γιορτών, δηλαδή σε κουραμπιέδες και μελομακάρονα.

Όπως λένε οι επαγγελματίες του κλάδου εκτός από το ενεργειακό κόστος οι τιμές στο αλεύρι είναι σχεδόν διπλάσιες, όπως και στα σπορέλαια, ενώ η ζάχαρη πέρυσι αγοραζόταν έως 0,40 λεπτά το κιλό και σήμερα πάνω από 1,5 ευρώ.

Αν αναλογιστεί κανείς, σύμφωνα με στοιχεία των φορέων της αγοράς, ότι το περσινό κόστος για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι (6-8 ατόμων) κυμάνθηκε μεταξύ 82,56 και 113,90 ευρώ, φέτος με μια συντηρητική προσέγγιση και δεδομένων των τιμών που σήμερα ισχύουν αναμένεται ότι θα είναι τουλάχιστον κατά 10% ακριβότερο, δηλαδή θα κοστίσει μεταξύ 91 και 125,29 ευρώ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

">