
Έντομα όπως οι πεταλούδες δεν κινδυνεύουν από τις σταγόνες της βροχής, οι οποίες είναι αρκετά μεγάλες εν συγκρίσει με το μέγεθός τους.
Οι στάλες θα μπορούσαν να αποδειχθούν… μοιραίες για τα μικροσκοπικά ιπτάμενα έντομα, καθώς όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες είναι σαν ένας άνθρωπος να χτυπηθεί από μια μπάλα του μπόουλινγκ που πέφτει από τον ουρανό.
Σύμφωνα με την εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences», οι ερευνητές επιστράτευσαν μια επιστημονική κάμερα που τραβάει έως και 20.000 καρέ το δευτερόλεπτο για να δουν πώς ανταποκρίνονται στις σταγόνες φτερά εντόμων όπως των πεταλούδων, αλλά και των σκόρων.
«Το να χτυπηθεί με μια σταγόνα βροχής είναι το πιο επικίνδυνο πράγμα για ένα τόσο μικρό ζώο», παρατήρησε ο επικεφαλής της μελέτης Σουάνγκουαν Χουνγκ, για να εξηγήσει στη συνέχεια πώς τη βγάζουν «καθαρή» και καταφέρνουν να επιβιώνουν όταν βρέχει: «Όταν η σταγόνα ακουμπάει στο φτερό της πεταλούδας συναντάει μικροσκοπικές απολήξεις σαν καρφιά. Τα έντομα θρυμματίζουν έτσι τη σταγόνα, κάνοντας τα σπασμένα πια τμήματά της να συγκρούονται μεταξύ τους. Αυτό ελαχιστοποιεί καθοριστικά τον αντίκτυπο της σύγκρουσης».
Οι ερευνητές αναδημιούργησαν εργαστηριακά αυτές τις μικροδομές των φτερών και βρήκαν πως ο χρόνος επαφής του νερού με την επιφάνεια μειώθηκε κατά 70%, κάθε φορά.