Την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν οι ρίψεις δολωμάτων από αέρος για τον αντιλυσσικό εμβολιασμό των κόκκινων αλεπούδων.

Ο αντιλυσσικός εμβολιασμός θα ξεκινήσει από την αερολέσχη της Ξάνθης, από όπου θα καλυφθούν η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και κεντρικά και ανατολικά τμήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, από την αερολέσχη της Λάρισας θα καλυφθούν οι νότιες περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, σχεδόν ολόκληρη η Περιφέρεια Θεσσαλίας και τμήματα των Περιφερειακών Ενοτήτων Πιερίας, Πέλλας και Ημαθίας.

Από τις 6 ως τις 8 Οκτωβρίου αναμένεται να μετακινηθούν αεροπλάνα στην αερολέσχη Αγρινίου και με πτήσεις 2-3 ημερών θα καλυφθούν περιοχές της Περιφέρειας Ηπείρου, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και μικρά τμήματα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στις 8-10 Οκτωβρίου τα αεροπλάνα θα πάνε στην αερολέσχη Φλώρινας και με πτήσεις 6-8 ημερών θα καλυφθούν περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, βορειοδυτικές περιοχές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και οι βόρειες περιοχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η αντιλυσσική εκστρατεία του φθινοπώρου εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι την 31η Οκτωβρίου, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Ο αντιλυσσικός εμβολιασμός επεκτείνεται κατά περίπτωση σε απόσταση ακτίνας πενήντα χιλιομέτρων γύρω από το σημείο εντοπισμού των νέων θετικών κρουσμάτων, εφόσον οι περιοχές αυτές δεν περιλαμβάνονται ήδη στην καθορισμένη περιοχή εμβολιασμού. Εμβολιασμός δεν θα διενεργηθεί σε κατοικημένες αστικές και περιαστικές περιοχές, μεγάλα οδικά δίκτυα, λίμνες κ.ά.

Η εποπτεία του προγράμματος θα διενεργείται σε καθημερινή βάση από υπαλλήλους του Τμήματος Ζωοανθρωπονόσων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τη συνδρομή των αρμόδιων Κτηνιατρικών Αρχών των περιοχών όπου διενεργείται ο εμβολιασμός ή εδρεύουν οι αερολέσχες εκκίνησης των αεροσκαφών.

Οι πολίτες, εάν εντοπίσουν κάποιο δόλωμα, θα πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με αυτό, ειδικά με γυμνά χέρια. Εάν κάποιος σκύλος έχει προσλάβει το δόλωμα στο στόμα του, ο ιδιοκτήτης δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπαθήσει να το απομακρύνει, αλλά να προτρέψει το σκύλο να το αφήσει.

Στην περίπτωση που ο σκύλος προσέλαβε το εμβόλιο-δόλωμα ή όταν υπάρχει η παραμικρή υποψία για αυτό, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει, φορώντας γάντια, να προσπαθήσει να πλύνει την εξωτερική επιφάνεια του στόματος του ζώου με νερό και σαπούνι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εφόσον ο σκύλος καταπιεί το δόλωμα ή υπάρχει υποψία ότι το προσέλαβε, ο ιδιοκτήτης και τα μέλη της οικογένειάς του δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με το ζώο για τουλάχιστον μία ημέρα.