Πολλά ζώα σε όλο τον κόσμο απειλούνται από την ανθρώπινη δράση και την κλιματική αλλαγή και χρειάζονται προσπάθειες για την προστασία και τη διατήρησή τους.

Για το 2023, αυτά είναι τα είδη υπό εξαφάνιση που πρέπει να φροντίσουμε να προστατευτούν.

Λεοπάρδαλη Αμούρ

Πρώτο στη λίστα με τα πιο απειλούμενα ζώα του κόσμου είναι η λεοπάρδαλη αμούρ. Μεταξύ του 2014 και του 2015, μόνο περίπου 92 αμούρ έμειναν στο φυσικό τους περιβάλλον. Ο αριθμός αυτός υπολογίζεται τώρα σε περίπου 84. Είναι εξαιρετικά ευάλωτες στους λαθροκυνηγούς, οι οποίοι τις σκοτώνουν για το παλτό και τα κόκαλά τους, τα τελευταία μάλιστα πωλούνται για χρήση στην παραδοσιακή ασιατική ιατρική. Διατρέχουν κίνδυνο απώλειας οικοτόπων λόγω φυσικών και ανθρωπογενών πυρκαγιών. Η κλιματική αλλαγή οδηγεί επίσης σε μείωση της διαθεσιμότητας θηραμάτων.

Ρινόκερος

Οι ρινόκεροι είναι ένα από τα πιο λαθραία ζώα στον πλανήτη. Τα κέρατά τους χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική και εμφανίζονται ως σύμβολο και επίδειξη πλούτου. Ένα κέρατο ρινόκερου της Ιάβας μπορεί να πωληθεί έως και 30.000 $ ανά κιλό στη μαύρη αγορά.

Λόγω της λαθροθηρίας, τρία από τα πέντε είδη ρινόκερων συγκαταλέγονται στα πιο απειλούμενα ζώα φέτος: ο μαύρος ρινόκερος, ο ρινόκερος της Ιάβας και ο ρινόκερος της Σουμάτρας. Ο ρινόκερος της Ιάβας είναι ο πλησιέστερος στην εξαφάνιση με μόνο 60 από το είδος, τα οποία βρίσκονται όλα στο Εθνικό Πάρκο Ujung Kulon στην Ινδονησία, ενώ ο πληθυσμός του μαύρου ρινόκερου υπολογίζεται ότι είναι περίπου 5.500.

Ουρακοτάγκος

Τα δύο είδη ουρακοτάγκων – ο ουρακοτάγκος της Βόρνης και ο ουρακοτάγκος της Σουμάτρας – έχουν και οι δύο απότομη μείωση πληθυσμού. Πριν από έναν αιώνα υπήρχαν πιθανώς περισσότεροι από 230.000 ουρακοτάγκοι συνολικά, αλλά ο ουρακοτάγκος της Βόρνης υπολογίζεται τώρα σε περίπου 104.700 με βάση το ενημερωμένο γεωγραφικό εύρος και ο Σουμάτρας περίπου 13.846. Απειλούνται κυρίως από την απώλεια οικοτόπων από την ανθρωπογενή αποψίλωση των δασών για το φοινικέλαιο.

Γορίλας

Υπάρχουν δύο είδη γορίλων, ο ανατολικός γορίλας και ο δυτικός γορίλας, που έχουν και τα δύο δύο υποείδη. Τρία στα τέσσερα βρίσκονται σε κρίσιμο κίνδυνο στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της IUCN. Το μόνο που δεν είναι είναι ο Γορίλας του Βουνού, ένα υποείδος του Ανατολικού Γορίλα, ο οποίος θεωρείται Απειλούμενος. Μόνο περίπου 200-300 ενήλικες γορίλες Cross River έχουν απομείνει στην άγρια φύση. Όπως πολλά απειλούμενα ζώα, η παρακμή τους οφείλεται κυρίως στη λαθροθηρία, την απώλεια οικοτόπων, τις ασθένειες και τις ανθρώπινες συγκρούσεις.

Οι γορίλες καθυστερούν επίσης να αναρρώσουν καθώς έχουν χαμηλό αναπαραγωγικό ρυθμό, με τα θηλυκά να γεννούν μόνο κάθε τέσσερα έως έξι χρόνια. Ένα θηλυκό θα αναπαραχθεί τρεις ή τέσσερις φορές στη διάρκεια της ζωής του.

Σαόλα

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Συχνά αποκαλούμενη ως ασιατικός μονόκερος, η σαόλα είναι ένα από τα πιο σπάνια θηλαστικά στον πλανήτη και για αυτό το λόγο, βρίσκεται στη λίστα με τα πιο απειλούμενα ζώα του κόσμου. Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1992 στην οροσειρά Annamite στο Βιετνάμ και σπάνια εμφανίζεται. Δεν έχουν διεξαχθεί επίσημες έρευνες για τον προσδιορισμό των ακριβών αριθμών πληθυσμού, αλλά η IUCN εκτιμά ότι ο συνολικός πληθυσμός της σαόλα είναι μικρότερος από 750, πιθανότατα πολύ μικρότερος.