Γενετιστές, κατάφεραν για πρώτη φορά να απομονώσουν και να αποκωδικοποιήσουν μόρια RNA από ένα δείγμα τίγρης της Τασμανίας, ή αλλιώς θυλακίνο, ηλικίας 130 ετών που βρίσκεται στη συλλογή του Σουηδικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στη Στοκχόλμη.

">

Οι ερευνητές μοιράστηκαν τα ευρήματά τους σε μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο επιστημονικό περιοδικό Genome Research.

«Το RNA σου δίνει την ευκαιρία να περάσεις μέσα από το κύτταρο, τους ιστούς και να βρεις την πραγματική βιολογία που έχει διατηρηθεί στο χρόνο για αυτό το ζώο, ακριβώς πριν πεθάνει», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Εμίλιο Μάρμον Σάντσες, υπολογιστικός βιολόγος στο Κέντρο Παλαιογενετικής και SciLifeLab στη Σουηδία.

Στο μέγεθος περίπου ενός κογιότ, ο θυλακίνος ήταν ένα μαρσιποφόρο αρπακτικό. Εξαφανίστηκε πριν από περίπου 2.000 χρόνια σχεδόν παντού, εκτός από την Τασμανία, όπου ο πληθυσμός κυνηγήθηκε σε σημείο εξαφάνισης από τους Ευρωπαίους αποίκους.

Ο τελευταίος θυλακίνος που ζούσε σε αιχμαλωσία πέθανε το 1936 στον ζωολογικό κήπο Beaumaris στο Χόμπαρτ της Τασμανίας.

Ο Σάντσες δήλωσε ότι η καλύτερη κατανόηση της γενετικής σύνθεσης της τίγρης της Τασμανίας θα μπορούσε να βοηθήσει τις προσπάθειες που ξεκίνησαν πρόσφατα για την τεχνητή επανεμφάνιση του ζώου σε κάποια μορφή.

Ο Άντριου Πασκ, ο οποίος ηγείται ενός προγράμματος που αποσκοπεί στην αναβίωση του θυλακίνου, δήλωσε ότι η επιστημονική δημοσίευση είναι «πρωτοποριακή».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Προηγουμένως πιστεύαμε ότι μόνο το DNA παρέμενε σε μουσειακά και αρχαία δείγματα, αλλά αυτή η δημοσίευση δείχνει ότι μπορούμε επίσης να ανακτήσουμε και το RNA από ιστούς. Αυτό θα προσθέσει σημαντικό “βάθος” στην κατανόηση της βιολογίας των εξαφανισμένων ζώων και θα μας βοηθήσει να κατασκευάσουμε πολύ καλύτερα γονιδιώματα εξαφανισμένων ζώων», δήλωσε ο Πασκ.