Σε μια ανάρτηση που άναψε φωτιές, καθώς επί της ουσίας υποστήριξε ότι η Θεσσαλονίκη είναι πιθανό να πληγεί από έναν ισχυρό σεισμό, προχώρησε ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο κ.Παπαδόπουλος, στις 20-6-1978 είχε γίνει ο πρώτος σεισμός που έπληξε σύγχρονη ελληνική μεγαλούπολη και ήταν μεγέθους 6,5 Ρίχτερ. Τότε μάλιστα, όπως επισημαίνει, μπήκαν και οι πρώτες βάσεις της σύγχρονης αντισεισμικής προστασίας στη χώρα.

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος στη συνέχεια περιγράφει τη γεωλογική ζώνη που σημειώθηκε η συγκεκριμένη δόνηση, αλλά και άλλες ισχυρές παλαιότερα και τονίζει με νόημα ότι η επαναληπτικότητα είναι περίπου 30-45 χρόνια! Αν κάνει κάποιος την πρόσθεση από το 1978, τότε δεν μπορεί παρά να ανατριχιάσει και να ανησυχήσει…

«Μήπως ήρθε η ώρα να ξαναδούμε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα;» ρωτά στο κλείσιμο της ανάρτησής του ο σεισμολόγος, ο οποίος και στο ξεκίνημα της ανάρτησης είχε ερώτηση: «Πότε περιμένουμε τον επόμενο;»

Η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου:

Σεισμός Θεσσαλονίκης, 20-6-1978. Πότε περιμένουμε τον επόμενο;

Γνωστός σεισμός μεγέθους 6,5. Kαι εμβληματικός, γιατί είναι ο πρώτος που έπληξε σύγχρονη ελληνική μεγαλούπολη. Εκτεταμένες βλάβες, ολικές καταρρεύσεις κτιρίων, πολλά θύματα, ανύπαρκτος μηχανισμός παροχής βοήθειας. Τότε μπήκαν και οι πρώτες βάσεις της σύγχρονης αντισεισμικής προστασίας στη χώρα.

Ο σεισμός έγινε μέσα σε γεωλογική ζώνη αποκαλούμενη “Σερβομακεδονική Μάζα”. Στην ίδια ζώνη έγιναν οι ισχυροί και καταστροφικοί σεισμοί της Ασσήρου (1902), του Βαλάντοβο (1931) και της Ιερισσού (1932), της Θεσσαλονίκης (1978). Η επαναληπτικότητα είναι περίπου 30-45 χρόνια. Αν αυτό ισχύει, μπορούμε να “δούμε” πότε θα έλθει ο επόμενος; Μια πρώτη προσέγγιση κάναμε με σχετική δημοσίευση το 1990 στο έγκυρο περιοδικό Tectonophysics σε συνεργασία με τους συναδέλφους Δρα Φ. Βοϊδομάτη και Δρα Σ. Παυλίδη. Μήπως ήρθε η ώρα να ξαναδούμε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα;

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!