Ενδεχομένως όταν σκεφτόσαστε κρύο να έχετε ως σημείο αναφοράς το Νευροκόπι Δράμας (την περιοχή με τη χαμηλότερη μέση θερμοκρασία σχεδόν κάθε χειμώνα). Όμως μια πόλη έσπασε κάποτε παγωμένο ρεκόρ.

Είναι πόλη του Νόμου Κοζάνης και πέχει περίπου 28 χιλιόμετρα από την Κοζάνη. Η Πτολεμαΐδα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, με πληθυσμό 31.575 κατοίκων.

Μπορεί να πάμε λίγο πίσω στο χρόνο αλλά, τον Ιανουάριο του 1963 η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία κατέγραψε στην Πτολεμαΐδα τη χαμηλότερη θερμοκρασία στην Ελλάδα, που αποτελεί ως και στις μέρες μας το απόλυτο θερμοκρασιακό καταγεγραμμένο αρνητικό ρεκόρ, με τιμή -27,8 °C.

Ο χειμώνας 1962-1963 έχει μείνει στην ιστορία ως «ο χειμώνας των Πάγων». Παρεμπιπτόντως στις Σέρρες η θερμοκρασία ήταν -23 °C, ενώ μία μέρα νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη -14°C.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το χειμώνα η θερμοκρασία φτάνει ακόμα και κάτω από το μηδέν, με έντονο το φαινόμενο των βροχοπτώσεων αλλά και των χιονοπτώσεων κυρίως τους μήνες του Δεκεμβρίου αλλά και του Ιανουαρίου. Και αν νομίζετε πως το καλοκαίρι είναι κάπως δροσερά, αυταπατάστε. Η θερμοκρασία φτάνει στους 40 βαθμούς!