Ένα πραγματικά  τεράστιο κόκκινο «φωτοστέφανο» έλαμψε στον νυχτερινό ουρανό πάνω από την Ιταλία πριν εξαφανιστεί μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Ένα τεράστιο, κυκλικό φωτοστέφανο από απόκοσμο κόκκινο φως, που μοιάζει με κάτι κατευθείαν βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας, έλαμψε πρόσφατα στον νυχτερινό ουρανό πάνω από την Ιταλία. Ο παράξενος δίσκος εμφανίστηκε και εξαφανίστηκε μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου, που σημαίνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα δεν είδαν το περίεργο αυτό  θέαμα.

Αλλά ένα άτομο, ο φωτογράφος Valter Binotto κατάφερε να τραβήξει μια φωτογραφία στον ουρανό πάνω από την πόλη Possagno στη βόρεια Ιταλία στις 27 Μαρτίου.

Ωστόσο, το κόκκινο δαχτυλίδι δεν βρισκόταν στην πραγματικότητα πάνω από την πόλη!

Αντίθετα, ο τεράστιος κύκλος, που είχε διάμετρο περίπου 224 μίλια (360 χιλιόμετρα), εμφανίστηκε  πάνω από την κεντρική Ιταλία και μέρος της Αδριατικής Θάλασσας.

Το δακτυλιοειδές αυτό φαινόμενο  είναι γνωστό ως “εκπομπή φωτός και πολύ χαμηλής συχνότητας λόγω ηλεκτρομαγνητικών πηγών παλμών” ή ELVE για συντομία, σύμφωνα με το Spaceweather.com.

Τα ELVE είναι ένας σπάνιος τύπος στρατοσφαιρικών/μεσοσφαιρικών διαταραχών που προκύπτουν από ηλεκτρισμό έντονης καταιγίδας (SPRITE). Οι κόκκινοι δακτύλιοι δημιουργούνται όταν ηλεκτρομαγνητικοί παλμοί (EMPs) που εκπέμπονται από κεραυνό χτυπούν την ιονόσφαιρα της Γης, το ιονισμένο τμήμα της ανώτερης ατμόσφαιρας που εκτείνεται μεταξύ 50 και 400 μιλίων (80 και 644 km) πάνω από το έδαφος.

Λόγω της βραχύβιας φύσης τους, τα ELVE είναι συνήθως ορατά μόνο από  δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη και ανακαλύφθηκαν μόλις το 1990 χάρη στις κάμερες στα διαστημικά λεωφορεία της NASA. Σύμφωνα με το Spaceweather.com, η νέα εικόνα του Binotto είναι πιθανότατα «η καλύτερη εικόνα που έχει τραβηχτεί ποτέ από το έδαφος».

Ο Binotto πιστεύει ότι το ELVE δημιουργήθηκε από ένα EMP που δημιουργήθηκε από μια μεγάλη καταιγίδα κοντά στην Ανκόνα, μια πόλη περίπου 174 μίλια (280 χλμ.) νοτιοανατολικά του Possagno.

Κανονικά, οι κεραυνοί δεν εκπέμπουν EMP επειδή δεν μεταφέρουν αρκετό ρεύμα. Αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της καταιγίδας, ένα ασυνήθιστα ισχυρό μπουλόνι, τουλάχιστον 10 φορές πιο ισχυρό από τους κανονικούς κεραυνούς, πιθανότατα δημιούργησε το ηλεκτρικό κύμα κρούσης, το οποίο στη συνέχεια χτύπησε την ιονόσφαιρα.

Όταν τα ηλεκτρόνια μέσα από το EMP χτυπούν την ιονόσφαιρα, τα φορτισμένα σωματίδια διεγείρουν άτομα αζώτου τα οποία στη συνέχεια εκπέμπουν την κοκκινωπή αυτή λάμψη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!