Οι Αρχές της Ισλανδίας ετοιμάζονται να σκάψουν μια γιγάντια τάφρο που θα προστατεύσει από τη λάβα του ηφαιστείου τη μονάδα γεωθερμικής ενέργειας που τροφοδοτεί όλη τη χώρα.

Η σεισμική δραστηριότητα και η υπόγεια ροή λάβας έχουν ενισχυθεί στο ηφαίστειο Φαγκράνταλσφιαλ κοντά στην πρωτεύουσα Ρέικιαβικ, με αποτέλεσμα να δοθεί εντελή εκκένωσης 4.000 ανθρώπων από το ψαροχώρι του Γκρίνταβικ.

">

Η πιθανότητα ηφαιστειακής έκρηξης παραμένει υψηλός παρά την ύφεση της σεισμικής δραστηριότητας, ανέφερε την Τρίτη το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Ισλανδίας.

Από τα μεσάνυχτα έως το μεσημέρι της Τρίτης (14/11) καταγράφηκαν σχεδόν 800 δονήσεις, αριθμός μειωμένος σε σχέση με το προηγούμενο διήμερο.

«Η μείωση της σεισμικής δραστηριότητας συνήθως προηγείται της έκρηξης επειδή [η λάβα] έχει φτάσει τόσο κοντά στην επιφάνεια ώστε δεν μπορεί να συσσωρεύσει αρκετή τάση για μεγάλους σεισμούς» εξήγησε η Ρίκε Πέντερσεν, επικεφαλής του Σκανδιναβικού Κέντρου Ηφαιστειολογίας στο Ρέικιαβικ.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι θα ανοίξουν ένα μεγάλο κανάλι γύρω από το γεωθερμικό εργοστάσιο του Σβαρτσέγκι, περίπου 6 χιλιόμετρα από το Γκρίνταβικ

Στην περιοχή μεταφέρονται εξοπλισμός και υλικά που θα μπορούσαν να γεμίσουν 20.000 φορτηγά, δήλωσε στο κρατικό κανάλι RUV η υπουργός Δικαιοσύνης Γκούντρουν Χάφσταϊντότιρ.

Για την έναρξη των εργασιών εκκρεμεί ωστόσο επίσημη έγκριση από την κυβέρνηση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εκπρόσωπος της εταιρείας HS Orka που διαχειρίζεται στο εργοστάσιο δήλωσε πως, παρόλο που η γεωθερμική εγκατάσταση ηλεκτροδοτεί όλη την χώρα, ενδεχόμενη διακοπή λειτουργίας δεν θα επηρεάσει την πρωτεύουσα.