
Τουλάχιστον 1.124 άνθρωποι έχασαν στη ζωή τους και άλλοι 3.251 τραυματίστηκαν σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη (2/9) η αφγανική πτέρυγα της ανθρωπιστικής οργάνωσης Ερυθρά Ημισέληνος από τον σεισμό μεγέθους 6 Ρίχτερ στο Αφγανιστάν.
Από τον ισχυρό σεισμό καταστράφηκαν πάνω από 8.000 κατοικίες.
Οι δονήσεις του σεισμού, ιδιαίτερα έντονες στα ανατολικά του Αφγανιστάν, προκάλεσαν τεράστιες υλικές ζημιές και ανθρώπινες απώλειες.
Οι ομάδες της Ερυθράς Ημισελήνου συνεχίζουν τις προσπάθειες για να προσφέρουν βοήθεια στους επιζώντες και στήριξη στις οικογένειες που εκτοπίστηκαν.
🚨‼️The death toll from the earthquake in Afghanistan has risen to 1,124, with 3,251 injured, Reuters reported, citing the Afghan Red Crescent. pic.twitter.com/sH7UjMKxIt
— Middle East in English (@Arabiaworld24) September 2, 2025
Κάτοικοι αβοήθητοι
Σε πολλές περιοχές, η σφοδρότητα της δόνησης άφησε πίσω της μόνο ερείπια. Στο Μαζαρντάρα, ένα από τα πιο πληγμένα χωριά, οι κάτοικοι προσπαθούν μόνοι τους να σώσουν τους τραυματίες, μεταφέροντάς τους σε αυτοσχέδια φορεία.
Αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, εκφράζουν την απόγνωσή τους: «Σχεδόν όλο το χωριό κατέρρευσε. Ο σεισμός χτύπησε γύρω στα μεσάνυχτα, παιδιά, ηλικιωμένοι και νέοι βρίσκονται ακόμα παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια. Χρειαζόμαστε βοήθεια για να ανασύρουμε τα σώματα», δηλώνει ένας επιζών.
Οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι πραγματοποίησαν περίπου σαράντα πτήσεις για την απομάκρυνση των τραυματιών και τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.
Το Αφγανιστάν παραμένει μία από τις χώρες πιο ευάλωτες σε θανατηφόρους σεισμούς. Το 2023, ένας σεισμός στην επαρχία Χεράτ είχε προκαλέσει τον θάνατο 1.500 ανθρώπων και την καταστροφή δεκάδων χιλιάδων κατοικιών.