Δραματικές στιγμές εκτυλίσσονται στο Έβερεστ, καθώς εκατοντάδες τουρίστες έχουν παγιδευτεί σε υψόμετρο περίπου 5.000 μέτρων, εξαιτίας των σφοδρών χιονοθυελλών που πλήττουν εδώ και αρκετές ημέρες την πλευρά του Θιβέτ.

Παρά τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων, περίπου 200 άτομα εξακολουθούν να βρίσκονται αποκλεισμένα σε επικίνδυνες συνθήκες, με θερμοκρασίες υπό το μηδέν και προβλήματα υποθερμίας και οξείας νόσου του υψομέτρου.

Μέρος των τουριστών έχει ήδη μεταφερθεί με ασφάλεια σε χαμηλότερα υψόμετρα, ωστόσο η κακοκαιρία δυσχεραίνει ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις, ενώ η ορατότητα είναι σχεδόν μηδενική.

Οι τοπικές αρχές, σε συνεργασία με διασώστες από το Νεπάλ και την Κίνα, συνεχίζουν την επιχείρηση διάσωσης υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, προσπαθώντας να προσεγγίσουν τις ομάδες που έχουν εγκλωβιστεί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κατάσταση πολλών από τους παγιδευμένους είναι κρίσιμη, με τις επόμενες ώρες να θεωρούνται καθοριστικές για την επιβίωσή τους.