Οι ερευνητές στο Eotvos Lorand University της Βουδαπέστης, μελέτησαν τη θεωρία ότι η αξιολάτρευτη κλίση του κεφαλιού ενός σκύλου θα μπορούσε να συνδεθεί με την ικανότητά τους να επεξεργάζονται τα ονόματα των αντικειμένων. Δηλαδή να αντιδρούν έτσι όταν συσχετίζουν λέξεις με τα αγαπημένα τους αντικείμενα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκαν στο «Animal Cognition», το συμπέρασμα είναι ότι «μόνο μερικοί σκύλοι μπορούν να μάθουν τα ονόματα των αντικειμένων, ακόμα και μετά από λίγες φορές, την ίδια ώρα που οι περισσότεροι δεν το κάνουν».

Υπέθεσαν ότι ο σκύλος γέρνει το κεφάλι του επειδή επεξεργάζεται «σημαντικά ακουστικά ερεθίσματα» και πως τα σκυλιά που κατάφερναν να συσχετίσουν μια λέξη με ένα αντικείμενο, όπως για παράδειγμα ένα αγαπημένο παιχνίδι τους, θα έγερναν το κεφάλι πιο συχνά από εκείνα που δεν έκαναν τη συσχέτιση μεταξύ λέξης και αντικειμένου.

Στην έρευνα συμμετείχαν 40 σκύλοι (στην πλειοψηφία τους border collies). Μέσα σε διάστημα τριών μηνών οι σκύλοι έμαθαν τα ονόματα δυο παιχνιδιών. Οι επιστήμονες ονόμασαν τους σκύλους που μπορούσαν να μάθουν γρηγορότερα τα ονόματα των αντικειμένων «gifted word learners» δηλαδή «χαρισματικοί μαθητές λέξεων».

Η έρευνα έδειξε πως η υπόθεση των επιστημόνων ήταν ακριβής. Όσο προσπαθούσαν να μάθουν στους σκύλους τα ονόματα των αντικειμένων, οι «χαρισματικοί μαθητές λέξεων» έγερναν το κεφάλι τους κατά 43%, ενώ οι υπόλοιποι μόλις στο 2%. Από τους 40 σκύλους, οι χαρισματικοί ήταν μόλις 7.

Βέβαια, υπάρχουν αρκετές παράμετροι για να γείρει το κεφάλι του ο σκύλος. Ο τόνος της φωνής του ιδιοκτήτη, που αν είναι ήπιος τότε ο σκύλος ανταποκρίνεται περισσότερο, οι λέξεις που χρησιμοποιεί κάποιος, η ράτσα του σκύλου, αλλά και η μνήμη του. «Πρέπει να πούμε ότι μελετήσαμε κάτι πολύ συγκεκριμένο. Την αντίδραση των χαρισματικών σκύλων στο άκουσμα των ονομάτων των παιχνιδιών τους. Δεν πρέπει να πιστέψουμε αυτόματα ότι οι σκύλοι αυτοί γέρνουν το κεφάλι τους και σε άλλες καταστάσεις».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παρόλο που η μελέτη είναι πολλά υποσχόμενη, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι θα πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα πάνω στο θέμα, σε περισσότερες ράτσες σκύλων.