Την «τιμητική» τους αναμένεται να έχουν και φέτος τα τζάκια, ως η πιο συχνή πηγή θέρμανσης σε ένα σπίτι, λόγω της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας. 

Αυτά είναι τα ξύλα που θα πρέπει να προτιμήσουν οι καταναλωτές για συνεχή χρήση καθώς καίνε αργά, διατηρούν περισσότερο τη φωτιά και θεωρούνται αποδοτικά.

Οξιά 
Είναι ιδανική για τζάκι, καθώς δίνει μεγάλη φλόγα, χωρίς όμως να προκαλεί τα προβλήματα καπνού. Προσοχή όμως γιατί «σκάει» κατά την καύση και πετάει αναμμένα κομματάκια κάρβουνου

Δρυς 
Πρέπει να προτιμάται για συνεχή χρήση. Δεν είναι από τα ξύλα που αρπάζουν εύκολα, δεν βολεύει για προσάναμμα, όμως καίει αργά και διατηρεί τη φωτιά περισσότερο

Ελιά 
Η ελιά (όπως και η δρυς) πρέπει να προτιμάται καθώς έχει μεγαλύτερη διάρκεια καύσης και θεωρείται από τα πλέον αποδοτικά ξύλα.

Πεύκο 
Γενικά τα κωνοφόρα «αρπάζουν» γρήγορα, δίνουν μεγάλη φλόγα και έχουν μεγάλη θερμική ικανότητα. Πρέπει να τα χρησιμοποιούμε κυρίως για προσάναμμα. Προσοχή όταν χρησιμοποιούνται ως κύριο καύσιμο, γιατί μπορεί να προκαλέσουν φωτιά στην καμινάδα ή στη σκεπή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Έλατο 
Χρησιμοποιείται περισσότερο για προσάναμμα, έχει χαμηλή πυκνότητα, καίγεται γρήγορα και δίνει μεγάλη φλόγα.