Τα μικροσφαιρίδια που περιέχονται σε πολλές οδοντόκρεμες για τον αποτελεσματικό καθαρισμό των δοντιών αλλά και σε προϊόντα σκραμπ για απολέπιση του προσώπου και του σώματος είναι άκρως επικίνδυνα για το περιβάλλον, διαπίστωσε πρόσφατα ένας ερευνητής του Πανεπιστημίου McGill κατά τη διάρκεια έρευνάς του σε ποταμό της Βόρειας Αμερικής.

Συγκεκριμένα, ενώ εξέταζε στο μικροσκόπιο ένα δείγμα άμμου από την κοίτη του ποταμού Σεντ Λόρενς, ο Άντονι Ρικιάρντι διαπίστωσε ότι ήταν γεμάτο με εκατοντάδες μικροσκοπικά πλαστικά, που ξεχώριζαν χάρη στο σχήμα τους και το αφύσικο χρώμα τους.

Τα παράξενα σωματίδια ήταν τα γνωστά σε όλους μας μικροσφαιρίδια που περιέχονται σε πλήθος προϊόντων προσωπικής υγιεινής, όπως οδοντόκρεμες και σκραμπ, χάρη στην αποξεστική τους δράση. 

Τα συγκεκριμένα σφαιρίδια, που ονομάζονται «Ούγκελσταντ» προς τιμήν του επιστήμονα  που τα ανακάλυψε το 1976, έχουν πολλές εφαρμογές στην ιατρική, σε θεραπείες για τον καρκίνο και το HIV αλλά και βιομηχανικές χρήσεις. 

Η χρήση τους σε προϊόντα καθαρισμού για το πρόσωπο και τα δόντια ξεκίνησε μόλις την περασμένη δεκαετία, ωστόσο, όπως δείχνουν τα πράγματα, έχει ήδη επιφέρει σημαντική περιβαλλοντική ζημιά, μολύνοντας τα νερά πολλών ποταμών και λιμνών.

Λόγω του μικροσκοπικού του σχήματος, τα σφαιρίδια διαπερνούν όλα τα φίλτρα και καταλήγουν στα υδάτινα σώματα, όπου είτε διαλύονται εκλύοντας τοξίνες είτε σταθεροποιούνται και επικαλύπτονται με άλλα δηλητηριώδη υλικά, όπως πολυχλωροδιφαινύλια (PCB).

Μέχρι πρόσφατα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι τα σφαιρίδια επέπλεαν στα ανώτερα στρώματα των υδάτων και κατά συνέπεια δεν αποτελούσαν απειλή για τα μεγαλύτερα ψάρια που τρέφονται με πλανγκτόν στο βυθό. Ωστόσο, όπως απέδειξε ο κ. Ρικιάρντι, αυτό δεν ισχύει, με αποτέλεσμα τα επικίνδυνα υλικά να καταναλώνονται από τα ψάρια, τα οποία στη συνέχεια εμφανίζουν διάφορες ασθένειες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πολλές εταιρείες δέχονται ήδη πιέσεις να καταργήσουν την χρήση των επικίνδυνων σφαιριδίων ενώ, σύμφωνα με το περιοδικό Economist, υπάρχουν και κυβερνήσεις που σκέφτονται να τα απαγορεύσουν δια νόμου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κυβέρνηση του Καναδά, που ανησυχεί για την υψηλή παρουσία τοξινών και πλαστικών στις Μεγάλες Λίμνες, οι οποίες εκτείνονται στα σύνορα της χώρας με τις ΗΠΑ.