Σε μια σημαντική ένδειξη αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς την Ελλάδα προχώρησε η χορωδία του Κόκκινου Στρατού.

Οι ερμηνευτές της τραγουδούν στα ελληνικά το «Όταν σφίγγουν το χέρι» των Μίκη Θεοδωράκη – Γιάννη Ρίτσου.

Η «Χορωδία του Κόκκινου Στρατού» επιδιώκει να συμβάλλει με τον δικό της τρόπο στην ενίσχυση του ηθικού όλων των γιατρών, των νοσηλευτών, των εργαζομένων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού.

Το παγκοσμίου φήμης Alexandrov Ensemble, γνωστό και ως «Χορωδία του Κόκκινου Στρατού», είναι η επίσημη στρατιωτική χορωδία των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων. Πήρε το όνομά της από τον πρώτο της διευθυντή, Αλεξάντερ Βασίλιεβιτς Αλεξαντρόφ και αποτελείται από μια αποκλειστικά ανδρική χορωδία, μια μουσική ορχήστρα και ένα χορευτικό σύνολο.

Ξεκίνησε το 1928 σαν μουσικό σύνολο αποτελούμενο από 12 στρατιώτες με βασική αποστολή να ψυχαγωγεί τα σοβιετικά στρατεύματα οπουδήποτε στον κόσμο βρίσκονταν. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’30 είχε φτάσει να απασχολεί 300 καλλιτέχνες και η φήμη της είχε ήδη ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας. Η Χορωδία, στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου έδωσε πάνω από 1500 συναυλίες, πολλές από αυτές και στην πρώτη γραμμή, παίζοντας έτσι καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του ηθικού του Κόκκινου Στρατού.


Η τελευταία φορά που η Alexandrov Ensemble βρέθηκε στην Ελλάδα ήταν τον Δεκέμβριο του 2017 για δυο συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Το Alexandrov Ensemble ήταν προγραμματισμένο να δώσει και φέτος τον Ιούνιο δύο συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τις οποίες και ελπίζει ότι θα μπορέσει να πραγματοποιήσει στις αρχές Οκτωβρίου.