Ένα, όχι και τόσο γνωστό ,έργο του Πάμπλο Πικάσο, θέτει σε δημοπρασία ο οίκος Sotheby’s.

Πρόκειται για το πορτρέτο της ερωμένης του Marie-Thérèse Walter, το οποίο ο σπουδαίος Ισπανός ζωγράφος είχε φιλοτεχνήσει το 1931 με απλό κάρβουνο.

Σε αντίθεση με άλλα πασίγνωστα έργα, ο καλλιτέχνης κράτησε αυτό το πορτρέτο για τον ίδιο, ως τον θάνατό του, και είναι η πρώτη φορά που τίθεται σε πλειστηριασμό. Το έργο με τίτλο Femme endormie εκτιμάται στα 6,65 – 9,98 εκατομμύρια ευρώ και η δημοπρασία θα διεξαχθεί στις 28 Ιουλίου. Το πορτρέτο ολοκληρώθηκε σε μία περίοδο που ο ζωγράφος ήταν παντρεμένος και κρατούσε κρυφή την σχέση του με την Walter. Γνωρίστηκαν το 1927, όταν εκείνος ήταν 45 ετών και εκείνη 17.

Ο Πικάσο φέρεται να την πρόσεξε μέσα από ένα παράθυρο της γκαλερί Lafayette στο Παρίσι και την πλησίασε για να της συστηθεί. «Είμαι σίγουρος ότι θα κάνουμε σπουδαία πράγματα μαζί. Είμαι ο Πικάσο».

Η Marie-Therese Walter ήταν ερωμένη του Πάμπλο Πικάσο από το 1927 έως το 1936 και μαζί απέκτησαν μία κόρη, την Μάγια Η τυχαία συνάντηση και η σχέση που ακολούθησε έδωσε νέα πνοή έμπνευσης στον Πικάσο, λέει ο εγγονός του, Ολιβιέ Γουίντμαγερ.

Η Marie-Therese Walter υπήρξε η μούσα του καλλιτέχνη για σχέδια, πίνακες και γλυπτά, με κάποια από αυτά να θεωρούνται από τα πιο σπουδαία του Πικάσο. Η σχέση τους κράτησε από το 1927 έως το 1936 και μαζί απέκτησαν μία κόρη, την Μάγια.

Όταν ο Πικάσο πέθανε, το 1973, το πορτρέτο πέρασε στον γιο του Μπερνάρντ και αγοράστηκε από ιδιώτη το 1986 και παρέμεινε μακριά από τα μουσεία και το κοινό. Το 2018 η Tate Modern είχε διοργανώσει μια έκθεση μία σειρά έργων που είχαν ως πηγή έμπνευσης την Marie-Thérèse Walter. Έργα εκείνης της περιόδου έχουν στο παρελθόν πωληθεί για δεκάδες εκατομμύρια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!