Η νέα ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί ο διάσημος αμερικανός ηθοποιός Tom Hanks με σκηνοθεσία του θρύλου του αμερικανικού κινηματογράφου Steven Spielberg βασίζεται στα αληθινά γεγονότα που συνέβησαν το 1960 με την κατάρριψη ενός κατασκοπευτικού αεροσκάφους U-2 από την Σοβιετική Αεράμυνα.

Η ταινία που πρόκειται να κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 16 Οκτωβρίου πραγματεύεται την ιστορία ενός δικηγόρου από το Μπρούκλιν του James B. Donovan, τον οποίο υποδύεται ο Tom Hanks στον οποίο ανατίθεται η αποστολή να διαπραγματευθεί την απελευθέρωση του Αμερικανού πιλότου του U-2 του Francis Gary Powers που καταρρίφθηκε την 1η Μαΐου του 1960 πάνω από την ΕΣΣΔ, ενώ πραγματοποιούσε κατασκοπευτική πτήση.

Ο Donovan ανέλαβε την ανταλλαγή του Gary Powers με ένα Σοβιετικό κατάσκοπο τον συνταγματάρχη της KGB Vilyam Fisher, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 1962 στην γέφυρα του Βερολίνου Glienicke.

Ο Powers είχε απογειωθεί την 1η Μαΐου από αεροπορική βάση στην Peshawar του Πακιστάν, και κτυπήθηκε από πύραυλο S-75 Dvina (SA-2 Guideline) ενώ πετούσε πάνω από την περιοχή του Sverdlovsk.

Συνολικά εναντίον του U-2 του Powers εκτοξεύτηκαν 8 βλήματα SA-2 αλλά το αεροσκάφος κτυπήθηκε από το πρώτο κιόλας SA-2, ενώ άλλο βλήμα έπληξε από λάθος αεροσκάφος; MiG-19 το οποίο πετούσε ο Ρώσος πιλότος Sergei Safronov, με αποστολή την αναχαίτιση του U-2,  ο οποίος όμως δεν επέζησε. Εναντίον του U-2 είχε σταλεί και ένα Su-9 το οποίο πετούσε σε πτήση μετάβασης και ήταν άοπλο με εντολή να εμβολίσει τοU-2 αλλά δεν στάθηκε δυνατό να το πλησιάσει εξαιτίας του μεγάλου ύψους που πετούσε το αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!