Ο Πέρσης βασιλιάς Ξέρξης μετά από 4 χρόνια προετοιμασίας έχει συγκεντρώσει μια τεράστια στρατιωτική και ναυτική δύναμη και ξεκινά από τη Μικρά Ασία για να υποτάξει ολόκληρη την Ελλάδα.

Οι Έλληνες κατευθύνονται προς τις Θερμοπύλες για να αντιμετωπίσουν την περσική εισβολή. Επικεφαλής της αποστολής είναι ο βασιλιάς της Σπάρτης, Λεωνίδας, συνοδευόμενος από 300 επίλεκτους στρατιώτες. Το σημείο αυτό προσφέρει το στρατηγικό πλεονέκτημα που πρέπει να εκμεταλλευτούν οι Έλληνες.

Ο Ξέρξης αποφασίζει επίθεση και το πεζικό κατά τμήματα θα πλήξει τις θέσεις των Ελλήνων μέσα στο στενό. Ο ελληνικός στρατός είναι καλά συντονισμένος με υψηλό φρόνημα και αμυντικό οπλισμό κατάλληλο για την περίσταση.

Το κράνος τους είναι κορινθιακού τύπου από χαλκό, ο θώρακας που τους προστατεύει από χτυπήματα είναι επίσης χάλκινος και από το ίδιο υλικό είναι φτιαγμένες οι περικνημίδες. Η ασπίδα τους είναι κατασκευασμένη από ξύλο και χαλκό και το ακόντιο τους το ίδιο.

Αντίθετα, οι Πέρσες ήταν εξοπλισμένοι με ένα κοντό δόρυ, που στο πίσω μέρος του έφερε μία χάλκινη ή χρυσή σφαίρα αναλόγως σε ποιον ανήκε. Το ξίφος τους ήταν μικρό και η ασπίδα τους ελαφριά από καλάμια και δέρμα. Χρησιμοποιούσαν τα σπαθιά, για την κατά μέτωπον επίθεση και τα ακόντια για να στοχεύσουν σε μεγαλύτερες αποστάσεις.

Όπλα τα οποία σήμερα θα είχαν μεγάλη αξία και θα ήταν εύκολο εύρημα για κάποιον χρυσοθήρα ή και απλά για κάποιον που κατέχει ένα ανιχνευτή μετάλλων.

Ωστόσο, βρίσκοντας αυτά τα αντικείμενα κάποιος θα μπορούσε να σταθεί πιο τυχερός και να ανακαλύψει και κοσμήματα, νομίσματα, στέμματα και οικόσημα αρχαίων Βασιλειάδων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παρακολουθήστε με προσοχή το βίντεο και ζήστε από την αρχή τη Μάχη των Θερμοπυλών.