
Η Μεγάλη Τετάρτη η οποία είναι σήμερα 16 Απριλίου, είναι μια από τις πιο αυστηρές ημέρες νηστείας της Μεγάλης Εβδομάδας και η αποχή από λάδι και αλκοόλ έχει συμβολικό και πνευματικό χαρακτήρα, όχι απλώς διατροφικό.
Στην Ορθόδοξη παράδοση, όταν λέμε ότι κάποιος «νηστεύει αυστηρά», εννοούμε ότι αποφεύγει:
- όλα τα ζωικά προϊόντα (κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά, αυγά),
- το λάδι (ακόμα και το ελαιόλαδο),
- και το κρασί ή άλλα αλκοολούχα ποτά.
Το λάδι, επειδή θεωρείται «πλούσια» τροφή, συμβολίζει την ευμάρεια και την απόλαυση.
Η αποχή από αυτό τις συγκεκριμένες μέρες δηλώνει βαθύτερη εγκράτεια και πένθος, ιδίως όσο πλησιάζουμε στο αποκορύφωμα του Θείου Δράματος.
Για τους πιο αυστηρούς πιστούς, προβλέπεται και η αποφυγή της κατανάλωσης λαδιού και αλκοόλ – ιδίως τη Μεγάλη Τετάρτη, τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο.
Το καθημερινό τραπέζι της Μεγάλης Εβδομάδας στηρίζεται κυρίως σε όσπρια, δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και θαλασσινά.
Σε συγκεκριμένες ημέρες, όπως η Μεγάλη Δευτέρα, η Μεγάλη Τρίτη και η Μεγάλη Πέμπτη, επιτρέπεται η κατανάλωση λαδερών φαγητών, προσθέτοντας λίγη περισσότερη γεύση σε αυτή την περίοδο εγκράτειας και εσωτερικής περισυλλογής.