Δωρεάν σε ψηφιακή μορφή θα έχουν πλέον την ευκαιρία να διαβάσουν όσοι επισκεφτούν τη σελίδα της Αποστολικής Βιβλιοθήκης του Βατικανού δεκάδες χειρόγραφα. Η βιβλιοθήκη ιδρύθηκε το 1451 μ.Χ ενώ διαθέτει περισσότερα από 80.000 χαρακτικά, σχέδια και πλάκες, οι οποίες αποκαλύπτουν την ανθρώπινη ιστορία διάφορων πολιτισμών.

Στο χώρο υπάρχουν παράλληλα επιστολές με σημαντικά ιστορικά στοιχεία αλλά και σημειώσεις του Μιχαήλ Άγγελου και του Γαλιλαίου. Τα αρχαία κείμενα διατηρούνται στα πλαίσια του προγράμματος DigitaVaticana.

Το Βατικανό συνεργάζεται με την ιαπωνική εταιρεία NTT Data για την ψηφιοποίηση 3.000 επιπλέον χειρογράφων μέχρι το 2018. Το υλικό θα είναι διαθέσιμο σε υψηλή ευκρίνεια, ενώ ο επισκέπτης θα μπορεί να το δει χρησιμοποιώντας ποικίλες συσκευές.

Οι υπεύθυνοι συνεχίζουν να αναζητούν κεφάλαιο για να ψηφιοποιήσουν και τα υπόλοιπα 76.000 χειρόγραφα. Για την πραγματοποίηση του στόχου θα χρειαστούν περισσότερα από 15 χρόνια και 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ θα συνδράμουν πάνω από 150 εμπειρογνώμονες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τον Ιούνιο του 2014 το Βατικανό διενήργησε καμπάνια προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα ώστε φοιτητές από ολόκληρο τον κόσμο να ξεναγηθούν στις αίθουσες του χώρου. Πηγή: theeventchronicle.com