Ο πόλεμος στην Ουκρανία καθοδηγείται από τα συμφέροντα πολλών «αυτοκρατοριών» και όχι μόνο της Ρωσίας, δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Εξέφρασε την προθυμία του να συνομιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για να του απευθύνει έκκληση για ειρήνη.

Ο Φραγκίσκος είπε ότι η σύγκρουση τροφοδοτήθηκε από «αυτοκρατορικά συμφέροντα όχι μόνο της Ρωσικής Αυτοκρατορίας αλλά και αυτοκρατοριών αλλού».

Ο Άγιος Πατέρας μίλησε στην ιταλόφωνη ελβετική τηλεόραση Ere Esse I. Μέρη της συνέντευξης δημοσιεύτηκαν σήμερα από τις ιταλικές εφημερίδες Republika, Stampa και Corriere della Sera και η πλήρης ηχογράφηση μεταδόθηκε την Κυριακή.

Ο Ποντίφικας εξέφρασε την επιθυμία του να επισκεφθεί την Ουκρανία, αλλά μόνο με την προϋπόθεση ότι θα μπορούσε να ταξιδέψει και στη Ρωσία:

«Ή θα πάω και στα δύο μέρη, ή σε κανένα από τα δύο», είπε ο επικεφαλής της Αγίας Έδρας σε συνέντευξή του για τη σημερινή έκδοση της αργεντίνικης εφημερίδας Nacion.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να τερματιστεί μόνο με διάλογο και συγκεκριμένες ειρηνευτικές πρωτοβουλίες.

Το Βατικανό επιδιώκει εδώ και καιρό να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο στη σύγκρουση και σε αυτό το πλαίσιο ο Πάπας Φραγκίσκος ανέφερε στη συνέντευξή του «την επιθυμία του να υπηρετήσει την ειρήνη».

 «Ο πόλεμος με πληγώνει. Αυτό είναι το μόνο που θέλω να πω», πρόσθεσε ο Πάπας Φραγκίσκος στη συνέντευξη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στις δημόσιες εμφανίσεις του, ο Πάπας μιλάει τακτικά για τα δεινά των Ουκρανών. Για διπλωματικούς λόγους, ωστόσο, σπάνια αναφέρει ρητά τη Ρωσία όταν μιλά για αυτήν.