«Μπλοκαρισμένη» παραμένει με απόφαση του ΣτΕ η επένδυση για την επέκταση του επιβατικού λιμένα του ΟΛΠ, μετά από προσφυγές των εταιριών «Τέρνα Ανώνυμος Τουριστική, Τεχνική και Ναυτιλιακή Εταιρεία» και «J&P- ΑΒΑΞ Α.Ε., οι οποίες προσέφυγαν κατά του ΟΛΠ και της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών και του ΟΛΠ.

Πριν από λίγους μήνες το ανώτατο δικαστήριο με απόφαση του Δ τμήματος ανέστειλε προσωρινά την επέκταση του έργου, καθώς είχε τεθεί υπό διερεύνηση το νομικό θέμα κατά πόσο ο ΟΛΠ, όταν κάνει δημόσιους διαγωνισμούς, πρέπει να τηρεί το Ευρωπαϊκό δίκαιο (οδηγία 2014/25/ΕΕ) ή όχι.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΛΠ ιδρύθηκε το 1930 (νόμος 4748/1930) και το 2002 συνήφθη σύμβαση παραχώρησης στον ΟΛΠ από το Ελληνικό Δημόσιο του αποκλειστικού δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης των κτιρίων, εγκαταστάσεων κ.λπ. του εν λόγω Οργανισμού.

Η παραχώρηση αυτή έγινε ως αναγκαίο στοιχείο για την εκπλήρωση του σκοπού του ΟΛΠ ο οποίος είναι δημοσίου συμφέροντος. Η σύμβαση αυτή κυρώθηκε με μια χρονική απόσταση με το νόμο 3654/2008 και τον Απρίλιο του 2016 παραχωρήθηκε με σύμβαση από το Ελληνικό Δημόσιο και τον ΟΛΠ (κύρωση με νόμο 4404/2016) στην εταιρεία Cosco Group (Hong Kong) Limited.

Σύμφωνα με τους δικαστές του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, η σύμβαση που συνήφθη μεταξύ ελληνικού δημοσίου και Cosco, λόγω του ότι η ακτογραμμή του λιμανιού αγγίζει τα 24 χιλιόμετρα παρουσιάζει διασυνοριακό ενδιαφέρον, ενώ εκ νέου το Δ τμήμα ανέστειλε προσωρινά την επέκταση του έργου, θέτοντας με δύο αποφάσεις νομικούς προβληματισμούς για την σύμβαση παραχώρησης στην Coscο.

Και αυτο γιατί στο σκεπτικό τους επισημαίνουν ότι η πρόσκληση ενδιαφέροντος που κατέληξε στην υπογραφή της σύμβασης τον Απρίλιο του 2016 δεν είχε επαρκή δημοσιότητα, αλλά και ότι η επίμαχη σύμβαση συνιστά πλήρη και ριζική μεταβολή του νομικού καθεστώτος και των όρων της σύμβασης ( του 2002 ) για την παραχώρηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου προς τον ΟΛΠ και κατ΄ επέκταση, συνιστά αντίστοιχη μεταβολή του περιεχομένου των δικαιωμάτων, τα οποία μεταβιβάστηκαν στην Cosco.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το «πάγωμα» του έργου θα συνεχιστεί μέχρι την έκδοση των οριστικών αποφάσεων επί των κύριων προσφυγών των εταιρειών.