Όλοι έχουμε ακούσει για την «Ημέρα της Μαρμότας» αλλά λίγοι γνωρίζουν τι πραγματικά είναι και από πού πήρε το όνομά της.

Πρόκειται για ένα μετεωρολογικό έθιμο που γιορτάζεται στις ΗΠΑ και τον Καναδά, με πρωταγωνίστρια τη μαρμότα, ένα είδος σκίουρου (Groundhog Day).

Το έθιμο έφεραν στο Νέο Κόσμο Γερμανοί μετανάστες τον 18ο αιώνα και από το 1887 γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου. Η πιο γνωστή πρόβλεψη γίνεται κάθε χρόνο από τις μαρμότες στην περιοχή Πονξατόνι στην Πενσυλβάνια.

Σύμφωνα με το έθιμο, αν η μαρμότα όταν βγει από τη φωλιά δεν μπορεί να δει τη σκιά της από τη συννεφιά, ο χειμώνας θα τελειώσει.

">

Αν η ημέρα είναι ηλιόλουστη και η μαρμότα δει τη σκιά της και ξαναμπεί αμέσως στη φωλιά της, ο χειμώνας θα παραταθεί για έξι ακόμα εβδομάδες.

Υπάρχουν παρατηρητές του φαινομένου, που δίνουν ονόματα στις μαρμότες και καταγράφουν τα ποσοστά επιτυχίας των μετεωρολογικών προβλέψεών τους. Ωστόσο, έρευνα της Εθνικής Υπηρεσίας Κλιματικών Δεδομένων των ΗΠΑ έδειξε ότι οι επιτυχημένες προβλέψεις της μαρμότας δεν ξεπερνούν το 39%.

Η ταινία «Ημέρα της Μορμότας»