Οι αρχές στην Κίνα ενέκριναν για πρώτη φορά μια θεραπεία για την covid-19, δύο χρόνια μετά την εμφάνιση της νόσου στη χώρα.

Αντίθετα με το εμβόλιο που δρα προληπτικά, η θεραπεία προορίζεται για όσους έχουν ήδη προσβληθεί από την covid-19 και έχει στόχο να προστατεύσει τους ασθενείς από σοβαρές επιπλοκές.

Η Κίνα, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κορωνοϊός στην πόλη Ουχάν στο τέλος του 2019, έχει σχεδόν εξαλείψει την επιδημία στο έδαφός της λαμβάνοντας δραστικά μέτρα: κλείσιμο συνόρων, αυστηρός έλεγχος των μετακινήσεων, lockdown και προσεκτική ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων.

Η χώρα δεν έχει εγκρίνει κανένα ξένο εμβόλιο κατά της covid-19, ενώ με αυτά που παράγονται εγχώρια έχει εμβολιάσει το 70% του πληθυσμού της. Παρά ταύτα η Κίνα είναι αντιμέτωπη τους τελευταίους μήνες με κάποιες εστίες της επιδημίας, καταγράφοντας όμως πολύ μικρότερους αριθμούς κρουσμάτων covid-19 σε σχέση με τις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Η Εθνική Επιτροπή Φαρμάκων της Κίνας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι δίνει «έγκριση για έκτακτη χρήση» σε μια εγχώρια θεραπεία για την covid-19 που βασίζεται στα μονοκλωνικά αντισώματα.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα προσκολλώνται στην πρωτεΐνη ακίδα του κορωνοϊού μειώνοντας την ικανότητά της να εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα. Η θεραπεία, που χορηγείται ενέσιμα, παρασκευάστηκε από το πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου, το νοσοκομείο νο3 της Σενζέν και την εταιρεία Brii Biosciences.

Σύμφωνα με τις κλινικές δοκιμές, η θεραπεία μειώνει κατά 80% τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου των ευάλωτων ασθενών με covid-19, όπως ανέφερε το πανεπιστήμιο Tsinghua. Ο κινεζικός Τύπος μετέδωσε ότι η θεραπεία χορηγήθηκε σε ασθενείς που μολύνθηκαν από covid-19 στις πρόσφατες επιδημιολογικές εξάρσεις στη χώρα.

Σήμερα η Κίνα ανακοίνωσε 83 νέα κρούσματα covid-19 σε εθνικό επίπεδο. Η χώρα διαθέτει πολλά εμβόλια κινεζικής παρασκευής, το ποσοστό αποτελεσματικότητας των οποίων θεωρείται χαμηλότερο αυτών που παράγονται στο εξωτερικό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δύο κινεζικά εμβόλια, της Sinovac και της Sinopharm, έχουν εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.