Αδιαμφισβήτητα, το κάψιμο με λάδι την ώρα που τηγανίζουμε, είναι από τα πιο συχνά ατυχήματα στην κουζίνα.

Ωστόσο, τι κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να εκτιμήσουμε τον βαθμό του εγκαύματος. Παρότι ένα ατύχημα φαντάζει μικρό, μπορεί να αποδειχτεί σοβαρό τελικά.

​Γι’ αυτό πρέπει να παρατηρήσουμε με προσοχή το έγκαυμα:

  • Αν είναι ροζ και μοιάζει νωπό τότε είναι επιφανειακό άρα μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι.
  • Αν είναι άσπρο, γκρι ή σκούρο μωβ, ασπρίζει υπό πίεση και βγάζει φουσκάλες με υγρό τότε είναι πιο σοβαρό και πρέπει άμεσα να επισκεφτούμε έναν γιατρό.

Στη συνέχεια:

  • Ρίχνουμε άφθονο νερό για μερικά λεπτά ώστε να περιορίσουμε την βλάβη και να μειώσουμε τον πόνο. Σε καμία περίπτωση το νερό δεν πρέπει να είναι παγωμένο ή να πέφτει υπό πίεση.
  • Αφαιρούμε προσεκτικά τα ρούχα αν έχουμε καεί στο σώμα, καθώς το ύφασμα διατηρεί τη θερμοκρασία και μπορεί να προκαλέσει επιπλέον ζημιά.
  • Ξεχνάμε τα γιατροσόφια των μαμάδων και των γιαγιάδων μας και δεν βάζουμε στην πληγή οδοντόκρεμα, γιαούρτι ή ντοματοπελτέ.
  • Εφαρμόζουμε μια καταπραϋντική κρέμα. Μπορούμε να επαναλάβουμε την εφαρμογή 3-5 φορές την ημέρα.
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στην περίπτωση που το έγκαυμα καλύπτει μια μεγάλη περιοχή του σώματος ή παρατηρήσουμε σημάδια μόλυνσης τότε πρέπει να επισκεφθούμε άμεσα γιατρό.