Σύμφωνα με μία έκθεση την οποία επικαλείται η New York Post, ένας Ρώσος επιστήμονας μολύνθηκε δύο φορές με τον νέο κορωνοϊό για τις ανάγκες ενός πειράματος.

Ο Alexander Chepurnov, καθηγητής ιολογίας και ειδικός σε ομοσπονδιακό κέντρο στο Νοβοσιμπίρσκ, αποφάσισε να γίνει μέρος του πειράματος για να μάθει για πόσο καιρό τα αντισώματα θα τον προστατεύσουν από μια επαναλαμβανόμενη λοίμωξη. «Μίλησα με τους ασθενείς με Covid και συνειδητοποίησα ότι η έκθεση συμβαίνει σε συγκεκριμένη περίοδο. Σε έξι μήνες μετά την πρώτη περίπτωση, είχα για άλλη μια φορά επιβεβαιωμένη Covid», είπε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Ο Chepurnov δήλωσε ότι πρώτα προσβλήθηκε τον θανατηφόρο ιό στις πρώτες μέρες της πανδημίας σε μια πτήση από τη Γαλλία προς το Νοβοσιμπίρσκ με ενδιάμεση στάση στη Μόσχα.

Ανέπτυξε τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της Covid-19, όπως και πνευμονία αργότερα. Αφού ανάρρωσε, έκανε τεστ που αποκάλυψε την παρουσία αντισωμάτων, ανέφερε το TASS. Ένα δεύτερο τεστ τρεις μήνες αργότερα διαπίστωσε ότι τα αντισώματα είχαν εξαφανιστεί – αν και δεν εμφανίστηκε άλλη λοίμωξη παρά τη συνεχή στενή επαφή του με ασθενείς με κορωνοϊό.

Οι επιστήμονες αποφάσισαν να κάνουν περιοδικές εξετάσεις σε μια προσπάθεια να προσδιορίσουν για πόσο καιρό το ανοσοποιητικό του σύστημα θα συνέχιζε να τον προστατεύει από τον ιό. Μετά από έξι μήνες, ανέπτυξε συμπτώματα και επιβεβαιώθηκε ότι έχει μολυνθεί.

«Το συμπέρασμά μου είναι ότι η ανθρωπότητα πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να αποκτήσει μια ανοσία της αγέλης στον κορωνοϊό. Ήμουν έτοιμος να κολλήσω τη λοίμωξη για δεύτερη φορά για να ξεκαθαρίσω την κατάσταση με αυτόν τον τρόπο», δήλωσε ο Chepurnov στο TASS. Σημείωσε επίσης ότι η εξαφάνιση των αντισωμάτων θα αποτρέψει τους ανθρώπους από την ανάπτυξη συλλογικής ανοσίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Chepurnov υπαινίχθηκε επίσης ότι η εφάπαξ χορήγηση του ρωσικού εμβολίου μπορεί να είναι ανεπαρκής για τη διατήρηση της ανοσίας, λέγοντας ότι οι περιοδικοί εμβολιασμοί μπορεί να είναι πολύ πιο αποτελεσματικοί.