Όπως γνωρίζουμε, η διάρροια είναι η αφόδευση υδαρών ή μαλακών κενώσεων.

Μάλιστα, αποτελεί ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα, που μπορεί να συμβεί στον καθένα.

Ορισμένα από τα συμπτώματα της διάρροιας είναι το κοιλιακό άλγος, ο υψηλός πυρετός, το αίμα στα κόπρανα, η ναυτία, το φούσκωμα και η επιτακτική ανάγκη για άμεση αφόδευση.

Δείτε παρακάτω τις 8 αιτίες που οδηγούν σε διάρροια:

1. Τεχνητά γλυκαντικά, όπως είναι η σορβιτόλη και η μαννιτόλη, τα οποία βρίσκονται σε τσίχλες και άλλα προϊόντα χωρίς ζάχαρη.

2. Μετά από χειρουργικές επεμβάσεις στην κοιλιά ή αφαίρεση της χολής μπορεί να προκληθεί διάρροια.

3. Λοίμωξη από παθογόνους οργανισμούς, παράσιτα ή βακτήρια τα οποία εισέρχονται στον οργανισμό μέσω της τροφής ή του νερού.

4. Όσοι έχουν δυσανεξία στην λακτόζη, είναι πιθανό να εκδηλώσουν διάρροια μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.

5. Η φρουκτόζη, είναι μια φυσική γλυκαντική ουσία, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο της ζάχαρης. Η κατανάλωσή της από άτομα που έχουν δυσανεξία σε αυτή, μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια.

6. Η διάρροια μπορεί να είναι αποτέλεσμα λοίμωξης από κάποιον ιό, όπως είναι για παράδειγμα ο νοροϊός, ο οποίος αποτελεί το συχνότερο αίτιο εμφάνισης ιογενούς γαστρεντερίτιδας.

7. Η λήψη αντιβιοτικών φαρμάκων, εφόσον γίνεται σε υπερβολικό βαθμό, μπορεί να διαταράξει την ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου και να προκληθεί διάρροια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

8. Οι χρόνιες παθήσεις του πεπτικού συστήματος, όπως είναι η νόσος του Crohn, η ελκώδης κολίτιδα, η κοιλιοκάκη, και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί να προκαλέσουν διάρροια.