Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα καταχώρησης και ενημέρωσης για την χορήγηση των self tests.
Παράλληλα, από αύριο Πέμπτη ξεκινάει η διάθεση τους αποκλειστικά για μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και εκπαιδευτικούς της μέσης εκπαίδευσης, στα μεγάλα αστικά κέντρα και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Ο εφοδιασμός των φαρμακείων ξεκίνησε από χθες και στόχος είναι μέχρι την Παρασκευή, να έχουν εφοδιαστεί με επαρκείς ποσότητες τα 11.000 φαρμακεία της χώρας. Θα διατεθούν ισόποσα 75 self tests ανά φαρμακείο.
Η πλατφόρμα καταχώρησης θα ανοίγει μόνο με τον ΑΜΚΑ μαθητών, εκπαιδευτικών. Επομένως οι υπόλοιποι δικαιούχοι-πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και τέλος, οι άνω των 67 ετών δεν θα πρέπει να προσέρχονται στα φαρμακεία για την προμήθεια των self tests, αυτή την εβδομάδα.
Η καταχώρηση των self tests ανά ΑΜΚΑ γίνεται σε πραγματικό χρόνο για να αποφευχθούν φαινόμενα πολλαπλής ζήτησης των tests σε διαφορετικά φαρμακεία από το ίδιο άτομο. Στην περίπτωση αυτή το σύστημα θα ενημερώνει με μήνυμα το φαρμακοποιό ότι «ο πολίτης δεν δικαιούται self test» και δεν θα προχωρά η διαδικασία καταχώρησης.
Οι φαρμακοποιοί συνιστούν στους δικαιούχους να προμηθευτούν τα self tests ώρες που τα φαρμακεία είναι ανοιχτά και να μην προσέρχονται στα εφημερεύοντα.
Επισημαίνεται ότι το self test είναι υποχρεωτικό για μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικούς, πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του (θετικό ή αρνητικό) θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, η λειτουργία της οποίας ξεκινάει σήμερα. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) σε δημόσια δομή υγείας.
Υπενθυμίζεται ότι κάθε πολίτης δικαιούται ένα δωρεάν self test την εβδομάδα, τέσσερα το μήνα, για διάστημα δύο μηνών, τα οποία μπορεί να προμηθευτεί με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής του ταυτότητας από το φαρμακείο.
Τα κιτ για τα ανήλικα τέκνα τα παραλαμβάνουν οι γονείς ή οι νόμιμοι κηδεμόνες τους. Μαζί με το κιτ του self test, παραλαμβάνονται από τον φαρμακοποιό και οι γραπτές οδηγίες για τη σωστή λήψη του δείγματος.
Πώς γίνονται τα self test
Οι οδηγίες για τα self test είναι αρκετά απλές και έχουν ως εξής:
- Απολυμαίνουμε χέρια και κατεβάζουμε τη μάσκα
- Εισχωρούμε την μπατονέτα γύρω στα 4-5 εκατοστά μέσα στη μύτη (μέχρι το σημείο που βρίσκει αντίσταση)
- Περιστρέφουμε για 5-6 φορές και επαναλαμβάνουμε και στο άλλο ρουθούνι
- Ανοίγουμε το σωληνάριο με το υγρό που περιέχεται στη διαδικασία και βάζουμε μέσα την μπατονέτα
- Περιστρέφουμε την μπατονέτα για 15 δευτερόλεπτα
- Πιέζουμε στη μέση ώστε να «τραβήξει» από την μπατονέτα όλο το υλικό
- Απορρίπτουμε την μπατονέτα στο ειδικό σακουλάκι (όχι «χύμα» στα σκουπίδια)
- Ανοίγουμε τον φάκελο όπου περιέχεται η βάση (μια πλάκα) του τεστ
- Ανοίγουμε το μπουκαλάκι με το υγρό και ρίχνουμε 4 σταγόνες στην πρώτη οπή της βάσης
- Απορρίπτουμε και το μπουκαλάκι στην ειδική σακούλα
- Το αποτέλεσμα θα βγει εντός 15 λεπτών.
Ποια είναι η διαδικασία αν το self test βγει θετικό
Όπως έχει γίνει γνωστό σε περίπτωση θετικού κρούσματος, ο πολίτης θα πρέπει να δηλώνει το περιστατικό στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr (η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή την Τετάρτη) και ακολούθως θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται SMS για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας, είτε σε δημόσια είτε σε ιδιωτική δομή.
Για όσους είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test, η δήλωση ότι διενεργήθηκε θα πρέπει να γίνεται και εφόσον βγει αρνητικό. Από τη μία, οι εκπαιδευτικοί θα συμπληρώνουν υπεύθυνοι δήλωση τέλεσης του τεστ και από την άλλοι, οι γονείς και κηδεμόνες θα κάνουν το ίδιο για λογαριασμό των μαθητών.