
Ένα σπάνιο βακτήριο έχει προκαλέσει ανησυχία στις υγειονομικές αρχές της Φλόριντα, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί τέσσερις θάνατοι και επτά περιστατικά ασθένειας σε παράκτιες περιοχές.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες Υγείας προειδοποιούν το κοινό να είναι προσεκτικό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ειδικά όσοι έρχονται σε επαφή με θαλασσινό νερό ή έχουν ανοιχτές πληγές.
Σύμφωνα με το CBS News, από το 2016 έως σήμερα έχουν αναφερθεί συνολικά 448 περιστατικά στη Φλόριντα που σχετίζονται με το συγκεκριμένο βακτήριο, εκ των οποίων τα 100 ήταν θανατηφόρα.
Η έκθεση στα βακτήρια μπορεί να συμβεί μέσω μολυσμένου νερού, καθώς και μέσω της κατανάλωσης ωμών ή μισοψημένων οστρακοειδών που «συγκεντρώνονται» μέσα στο ζώο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).
Τα βακτήρια, γνωστά ως vibrio vulunificus, ευδοκιμούν σε αλμυρό και υφάλμυρο νερό, με το CDC να περιγράφει λιγότερο σοβαρά γαστρεντερικά συμπτώματα που περιλαμβάνουν ναυτία, διάρροια, έμετο ή κράμπες στο στομάχι.
Ωστόσο, εάν το vibrio vulunificus εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος ενός ατόμου ή προκαλέσει λοίμωξη από μια εκτεθειμένη πληγή, τότε οι παρενέργειες μπορεί να είναι σημαντικά χειρότερες, καθώς μπορεί να προκαλέσει «επικίνδυνα χαμηλή» αρτηριακή πίεση, φουσκάλες στο δέρμα και νεκρωτική απονευρωσίτιδα, κοινώς γνωστή ως ασθένεια που τρώει σάρκα.
Στις πιο ακραίες περιπτώσεις, ένας γιατρός μπορεί να χρειαστεί να ακρωτηριάσει το πόδι ή τα χέρια ενός ατόμου για να αφαιρέσει νεκρό ή μολυσμένο ιστό.
Μέχρι στιγμής, το Υπουργείο Υγείας της Φλόριντα έχει δηλώσει ότι ο τρέχων αριθμός των μολύνσεων είναι μειωμένος από πέρυσι, ωστόσο, πιστεύουν ότι οι αριθμοί αυτοί ενισχύθηκαν από τις επιπτώσεις του τυφώνα Helene, καθώς οι πλημμύρες οδήγησαν περισσότερους ανθρώπους να εκτίθενται σε μολυσμένο νερό.
Για να μειωθεί ο πιθανός κίνδυνος μόλυνσης, συνιστάται από το CDC η κατανάλωση μαγειρεμένων θαλασσινών, η αποφυγή διασταυρούμενης μόλυνσης με ωμά και μαγειρεμένα οστρακοειδή και η αποφυγή ζεστού νερού με ανοιχτή πληγή.