Με την κατανάλωση ενός πορτοκαλιού την ημέρα, φαίνεται πως μπορεί να προληφθεί η κατάθλιψη, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Ο Dr. Raaj Mehta, καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, και η ομάδα του ανακάλυψαν ότι η συχνή κατανάλωση εσπεριδοειδών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, μέσω μιας μελέτης που αναλύει δεδομένα από περισσότερες από 30.000 γυναίκες.

Τα ευρήματα αυτής της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Microbiome και έδειξαν ότι οι γυναίκες που έτρωγαν εσπεριδοειδή, όπως πορτοκάλια, είχαν κατά 20% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη σε σύγκριση με αυτές που δεν τα κατανάλωναν.

«Η κατανάλωση ενός μέτριου πορτοκαλιού την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης κατά περίπου 20%», δήλωσε ο Mehta στην εφημερίδα Harvard Gazette.

Ωστόσο, ο ίδιος διευκρίνισε ότι τα αποτελέσματα ισχύουν μόνο για τα εσπεριδοειδή και όχι για όλα τα φρούτα και τα λαχανικά.

«Δεν βλέπουμε καμία σχέση μεταξύ της κατανάλωσης άλλων φρούτων, όπως τα μήλα ή οι μπανάνες, και του κινδύνου κατάθλιψης», πρόσθεσε.

Αν και η έρευνα παρέχει πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα, ο Dr. Mehta υπογραμμίζει ότι τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα εξακολουθούν να παίζουν κρίσιμο ρόλο στη θεραπεία της κατάθλιψης. «Είναι δύσκολο να συγκρίνουμε την αποτελεσματικότητα των εσπεριδοειδών με τα παραδοσιακά αντικαταθλιπτικά φάρμακα, καθώς τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται συνήθως για να θεραπεύσουν την κατάθλιψη όταν έχει ήδη αναπτυχθεί», ανέφερε.

Η μελέτη ρίχνει φως στη σύνδεση μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου και αναδεικνύει τον ρόλο που παίζουν τα εσπεριδοειδή στην ψυχική υγεία.

«Ελπίζω ότι τα αποτελέσματά μας θα ενθαρρύνουν άλλους ερευνητές να εξετάσουν περαιτέρω τη σχέση διατροφής και ψυχικής υγείας», δήλωσε ο Mehta.