
Τα τυριά είναι ένα από τα βασικά είδη της μεσογειακής διατροφής και αποτελούν αγαπημένο έδεσμα για μικρούς και μεγάλους.
Παρά την υψηλή περιεκτικότητά τους σε λιπαρά, είναι πολύ θρεπτικά, καθώς περιέχουν πρωτεΐνες και ασβέστιο. Βέβαια, δεν έχουν όλα την ίδια σύσταση και υπάρχουν κάποια με λιγότερη λακτόζη από τα υπόλοιπα, αλλά το ίδιο εύγευστα. Ποια είναι αυτά; Τα πέντε παρακάτω…
Κατσικίσιο τυρί: Περιέχει λιγότερη λακτόζη συγκριτικά με το τυρί που φτιάχνεται από αγελαδινό γάλα, για αυτό αποτελεί καλύτερη επιλογή για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Είναι επίσης λιγότερο πιθανό να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα λόγω της περιεκτικότητάς του σε καζεΐνη Α2. Το κατσικίσιο τυρί είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης Α, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Μοτσαρέλα: Έχει γαλακτώδη γεύση και απαλή υφή και, ταυτόχρονα, χαρακτηρίζεται για τη χαμηλότερη περιεκτικότητά της σε νάτριο από άλλους τύπους τυριών. Καλύπτει, επίσης, το 15% των ημερήσιων αναγκών σε ασβέστιο ανά μερίδα.
Παρμεζάνα: Ανήκει στην κατηγορία των τυριών που όσο ωριμάζουν γίνονται καλύτερα. Η περιεκτικότητά της σε λακτόζη μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, για αυτό αποτελεί καλή επιλογή για τα άτομα με ευαισθησίες και δυσανεξία στη λακτόζη. Η παρμεζάνα περιέχει πρωτεΐνες, ασβέστιο και φώσφορο,. Μάλιστα, είναι η καλύτερη επιλογή για αθλητές και άτομα με έντονο πρόγραμμα.
Τσένταρ: Ανήκει στα τυριά ωρίμανσης και αποτελεί καλή επιλογή για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Επίσης, αποτελεί πηγή βιταμίνης Κ2, που βοηθά στην πρόληψη της συσσώρευσης ασβεστίου στις αρτηρίες που περιβάλλουν την καρδιά.
Ρικότα: Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη ορού γάλακτος, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη και την ενδυνάμωση των μυών. Επιπλέον, αποτελεί πηγή ορισμένων αμινοξέων όπως η λευκίνη, που προάγει την αποκατάσταση των μυών και των οστών. Η ρικότα είναι πλούσια και σε ασβέστιο κι έχει χαμηλά επίπεδα νατρίου.