Στο άκουσμά της πολλοί κάνουν γλυκούς συνειρμούς και άλλοι σπεύδουν να… ξορκίσουν το κακό. Άλλοι δηλώνουν εθισμένοι στη γεύση της και κάποιοι άλλοι αρχίζουν να μετρούν θερμίδες.

Ο λόγος γίνεται για τη σοκολάτα, η οποία προέρχεται από τους κόκκους του κακάο και προσφέρει μία από τις μεγαλύτερες γευστικές απολαύσεις. Η σοκολάτα καταναλώνεται από μικρούς και μεγάλους σε ολόκληρο τον κόσμο και στο εμπόριο υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη της.

Οι πιο συνηθισμένοι και αγαπητοί είναι η μαύρη και η λευκή σοκολάτα. Οι παραλλαγές που απαντώνται στις γεύσεις μεταξύ της σκούρας και της λευκής σοκολάτας υπάρχουν λόγω των διαφορών στον τρόπο με τον οποίο παράγεται κάθε είδος.

Η μαύρη σοκολάτα γίνεται με το συνδυασμό των στερεών κακάο, βούτυρο κακάο και ζάχαρης και περιέχει λίγο ή καθόλου γάλα. Επίσης, η μαύρη σοκολάτα έχει ελαφρώς πικρή γεύση, σε σύγκριση με τη λευκή σοκολάτα. Η λευκή σοκολάτα, από την άλλη, δεν περιέχει στερεό κακάο, αλλά βούτυρο κακάο, γάλα και ζάχαρη.

Η λευκή σοκολάτα περιέχει περισσότερες θερμίδες από τη μαύρη. Μία κουταλιά της σούπας σκούρα σοκολάτας περιέχει 70 θερμίδες, ενώ η ίδια ποσότητα λευκής σοκολάτας περιέχει 80 θερμίδες. Αμφότεροι οι τύποι παρέχουν στον οργανισμό μας περίπου 1 γραμμάριο πρωτεΐνης, 8-9 γραμμάρια ζάχαρης και περίπου 4,5 γραμμάρια λίπους, πολλά από τα οποία είναι κορεσμένα λιπαρά.

Η λευκή σοκολάτα περιέχει μικρές ποσότητες ασβεστίου, ενώ η μαύρη σοκολάτα περιέχει σίδηρο. Η σκούρα σοκολάτα προσφέρει γενικά περισσότερα οφέλη στην υγεία από τη λευκή, αφού είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, παρέχει καρδιαγγειακά οφέλη και προστατεύει το δέρμα από οξειδωτικές βλάβες. Μπορεί, επίσης, να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αναφορικά με την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας που περιέχει 70% κακάο, συνδέεται με αύξηση της λεγόμενης καλής χοληστερόλης και με τη μείωση της περιμέτρου της μέσης στις γυναίκες.