Μια έρευνα η οποία διήρκησε ένα χρόνο μελέτησε τις διατροφικές συνήθειες 9.341 Αυστραλών και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν τον κύριο υπαίτιο για τα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας στο δυτικό κόσμο.

Η νέα μελέτη, που διεξήχθη από το Κέντρο Charles Perkins (CPC) του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ, βασίστηκε σε μια εθνική έρευνα διατροφής και φυσικής δραστηριότητας που πραγματοποιήθηκε από το Αυστραλιανό Γραφείο Στατιστικής (ABS).

Οι ερευνητές βασίστηκαν στην Protein Leverage Hypothesis, που διατυπώθηκε για πρώτη φορά το 2005 από τους καθηγητές Raubenheimer και Stephen Simpson και υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν υπερβολικά λίπη και υδατάνθρακες λόγω της έντονης επιθυμίας του σώματος για πρωτεΐνη, την οποία προτιμά έναντι των άλλων στοιχείων. Πολλές από τις σύγχρονες δίαιτες αποτελούνται από εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να καταναλώνουν τροφές με περισσότερες θερμίδες μέχρι να ικανοποιήσουν την ανάγκη για πρωτεΐνες.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα στερούνται πρωτεϊνών και προκαλούν λιγούρες

«Καθώς οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερα πρόχειρα φαγητά ή υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα, λαμβάνουν λιγότερες πρωτεΐνες και αυξάνουν τον κίνδυνο να γίνουν υπέρβαροι και παχύσαρκοι, κάτι που ξέρουμε ότι αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Amanda Grech, μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Κέντρο Charles Perkins και στη Σχολή Επιστημών Ζωής και Περιβάλλοντος του πανεπιστημίου.

«Είναι όλο και πιο ξεκάθαρο ότι το σώμα μας τρώει για να ικανοποιήσει έναν πρωτεϊνικό στόχο», πρόσθεσε ο καθηγητής Ντέιβιντ Ράουμπενχάιμερ, ειδικός στη Διατροφική Οικολογία. «Το πρόβλημα όμως είναι ότι τα τρόφιμα στις δυτικές δίαιτες περιέχουν όλο και λιγότερες πρωτεΐνες. Επομένως, πρέπει να καταναλώνετε περισσότερη πρωτεΐνη για να φτάσετε το στόχο σας, ο οποίος αυξάνει αποτελεσματικά την ημερήσια ενεργειακή σας πρόσληψη. Οι άνθρωποι, όπως και πολλά άλλα είδη, έχουν μεγαλύτερη όρεξη για πρωτεΐνες από ό,τι για λίπη και υδατάνθρακες. Αυτό σημαίνει ότι εάν η πρωτεΐνη στη διατροφή μας αραιωθεί με λίπη και υδατάνθρακες, θα τρώμε περισσότερο για να λάβουμε την πρωτεΐνη που θέλει το σώμα μας».

Οι πρωτεΐνες είναι τα δομικά στοιχεία της ζωής: περιέχονται σε κάθε κύτταρο του σώματος και χρησιμοποιούνται για την αναδόμηση και τη δημιουργία νέων κυττάρων. Οι διατροφικές πηγές πρωτεΐνης περιλαμβάνουν τα κρέατα, το γάλα, τα ψάρια, τα αυγά, τη σόγια, τα όσπρια και ορισμένα δημητριακά όπως το φύτρο σιταριού και την κινόα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ ανέλυσαν δεδομένα από μια έρευνα για τη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα στην οποία συμμετείχαν 9.341 ενήλικες, μέσης ηλικίας 46,3 ετών που διεξήχθη από τον Μάιο του 2011 έως τον Ιούνιο του 2012. Διαπίστωσαν ότι η μέση ενεργειακή πρόσληψη του πληθυσμού ήταν 8.671 kilojoules (kJ – μονάδα ενέργειας), με το μέσο ποσοστό ενέργειας από πρωτεΐνες να είναι μόλις 18,4%, σε σύγκριση με 43,5% από υδατάνθρακες, 30,9% από λίπος, μόλις 2,2% από φυτικές ίνες και 4,3% από αλκοόλ.