Μεταξύ των προϊόντων γάλακτος είναι και η κρέμα γάλακτος, η οποία κατηγορείται συχνά από τους διατροφολόγους ότι είναι παχυντική, με πολλές έξτρα θερμίδες.

Είναι αυτή η δήλωση ακριβής ή αποτελεί απλώς έναν μύθο;

Σύσταση

Η κρέμα γάλακτος στην ουσία δεν είναι τίποτα άλλο από γάλα το οποίο έχει χάσει αρκετό από το νερό το οποίο περιέχει, μαζί με κάποιες από τις πρωτεΐνες, οι οποίες περιέχονται μέσα σε αυτό. Απομένει το λίπος καθώς επίσης και μερικές ακόμη πρωτεΐνες, όπως επίσης και τα σάκχαρα του γάλακτος (λακτόζη), με αποτέλεσμα αυτό που μένει να γίνεται πιο πηχτό σχηματίζοντας την κρέμα γάλακτος.

Υπάρχουν διάφορες μορφές ανάλογα με την ποσότητα του νερού που αποβάλλουμε μια και υπολογίζουμε την περιεκτικότητα σε λίπος. Όσο περισσότερο λίπος περιέχει η κρέμα γάλακτος τόσο πιο πηχτή και ομογενοποιημένη είναι. Συνήθως όμως κατά μέσο όρο περιέχουν 194 θερμίδες στα 100 γραμμάρια τελικού προϊόντος.

Τι κάνει λοιπόν την κρέμα γάλακτος παχυντική;

Ας θυμηθούμε ότι η διαδικασία του να χάσουμε τα περιττά μας κιλά βασίζεται σε ένα ισοζύγιο θερμίδων. Από την μια πλευρά είναι οι θερμίδες τις οποίες καταναλώνουμε και από την άλλη οι θερμίδες που χρησιμοποιούμε και καίμε μέσα στη μέρα. Αν οι θερμίδες που χρησιμοποιούμε είναι λιγότερες από εκείνες που καταναλώνουμε τότε χάνουμε κιλά. Στο σύνολο για να χάσουμε ένα κιλό, πρέπει να έχουμε κάψει 2500 θερμίδες περισσότερες από όσες καταναλώνουμε.

Η ίδια η κρέμα γάλακτος δεν έχει τόσο πολλές θερμίδες ώστε από μόνη της να μας κάνει να πάρουμε κιλά. Όμως πολλές θερμίδες και πολλή ενέργεια περιέχουν όλα τα άλλα τρόφιμα τα οποία συνδυάζονται με αυτήν και συνθέτουν το γεύμα μας. Σκεφτείτε ότι συνήθως την ταιριάζουμε με μακαρόνια ως σάλτσα, τυρί (που περιέχει αρκετό αλάτι και πολλές θερμίδες) και ακόμα χειρότερα μπέικον ή αλλαντικά τα οποία επίσης περιέχουν αρκετές θερμίδες. Όλα αυτά συνθέτουν ένα γεύμα με περισσότερες από 600 θερμίδες. Δεδομένου ότι χρειαζόμαστε περίπου μια ώρα αερόβια άσκηση για να κάψουμε 500 θερμίδες, η κρέμα γάλακτος απλά προστίθεται στη λίστα των θερμίδων μας αυξάνοντας το ισοζύγιο.

Η λύση σε αυτό είναι να μειώσουμε τα λιπαρά και τις θερμίδες των τροφίμων τα οποία συνδυάζονται με την κρέμα γάλακτος σε μια προσπάθεια να ρυθμίσουμε το ενεργειακό μας ισοζύγιο ή να ρυθμίσουμε τα υπόλοιπα γεύματά μας, με στόχο να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερες θερμίδες αν θέλουμε να απολαύσουμε ένα πιο «θερμιδογόνο» γεύμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!