Καλοκαίρι στην Ελλάδα και ντομάτα είναι έννοιες συνώνυμες. Είτε τη χρησιμοποιούμε στη σαλάτα, είτε σε μορφή σάλτσας είτε ψημένη και μαγειρεμένη, η ντομάτα είναι θεμέλιος λίθος της μεσογειακής διατροφής με πολλά οφέλη για την υγεία μας.

Ένα από τα πιο γνωστά οφέλη της είναι και η αντικαρκινική της δράση, λόγω του λυκοπενίου. Όμως το πανεπιστήμιο της Πολιτείας του Ohio, στις ΗΠΑ, με νέα έρευνα που δημοσίευσε στο Molecular Nutrition & Food Research, ανατρέπει όσα ξέραμε για τη ντομάτα.

Θεωρείτε ότι η παταγώδης αποτυχία των δημοσκοπήσεων ως προς την πρόβλεψη του αποτελέσματος των τουρκικών εκλογών μπορεί να επαναληφθεί και στις ελληνικές εκλογές την ερχόμενη Κυριακή;

  • Όχι (9%, 1.434 Votes)
  • Ναι (78%, 11.894 Votes)
  • Ίσως όχι (1%, 217 Votes)
  • Ίσως ναι (9%, 1.380 Votes)
  • Δεν ξέρω/Δεν απαντώ (2%, 245 Votes)

Σύνολο ψήφων: 15.170

Loading ...

Συγκεκριμένα βρήκαν ότι όταν η ντομάτα συνδυάζεται με κρέας, δηλαδή λυκοπένιο με σίδηρο εξουδετερώνεται η αντικαρκινική της δράση.

Η επιστημονική ομάδα έδωσε ντοματοχυμό σε φοιτητές και συμπληρώματα σιδήρου και μετά από εξετάσεις αίματος είδε ότι οι ποσότητες του λυκοπενίου είχαν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό.

Πράγμα που σημαίνει ότι ο οργανισμός μας έχει μικρότερη ποσότητα να χρησιμοποιήσει με πιθανώς ευεργετικούς τρόπους.

«Όταν οι άνθρωποι λάμβαναν σίδηρο με το γεύμα τους, παρατηρούνταν σχεδόν διπλάσια πτώση του λυκοπενίου τους με την πάροδο του χρόνου. Αυτό θα μπορούσε να έχει συνέπειες κάθε φορά που κάποιος καταναλώνει ένα τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο και σίδηρο, όπως για παράδειγμα η σάλτσα Bolognese στα μακαρόνια. Το πιθανότερο είναι ότι λαμβάνει μόλις τη μισή ποσότητα λυκοπενίου, σε σχέση με αυτή που θα λάμβανε αν δεν κατανάλωνε σίδηρο», αναφέρει η βασική συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια διατροφολογίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

">