Πολλοί διατροφολόγοι συνιστούν να αντικαταστήσεις το λευκό ψωμί με ψωμί ολικής αλέσεως, καθώς το τελευταίο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες ενισχύουν το αίσθημα κορεσμού και σε κρατούν χορτάτο για περισσότερο χρόνο.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Nutrition αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του ψωμιού ολικής αλέσεως ως ιδανική επιλογή για την απώλεια βάρους μακροπρόθεσμα.

Σύμφωνα με ερευνητές από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Chalmers στη Σουηδία, το ψωμί σίκαλης είναι πιο ωφέλιμο για την απώλεια βάρους σε σύγκριση με το ψωμί ολικής αλέσεως.

Η μελέτη, η οποία περιλάμβανε 242 υπέρβαρους άντρες και γυναίκες ηλικίας 30 έως 70 ετών, χώρισε τους συμμετέχοντες σε δύο γκρουπ.

Το πρώτο γκρουπ κατανάλωσε εξευγενισμένο ψωμί ολικής αλέσεως, ενώ το δεύτερο γκρουπ κατανάλωσε ψωμί σίκαλης ολικής αλέσεως, με τις ίδιες θερμίδες.

Όλοι οι συμμετέχοντες ακολούθησαν ένα υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα υπό την καθοδήγηση διατροφολόγου κατά τη διάρκεια της μελέτης.