
Νέα ανακάλυψη επιστημόνων από το Weill Cornell Medicine συνδέει το σπορέλαιο, ένα από τα πιο συνηθισμένα έλαια στις κουζίνες, με τον καρκίνο του μαστού.
Συγκεκριμένα, το λινελαϊκό οξύ, το οποίο βρίσκεται σε σπορέλαια, φυτικά έλαια και έλαια ξηρών καρπών, φαίνεται να προάγει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο μαστό, αναδεικνύοντας μια σημαντική σύνδεση με τον πιο επιθετικό τύπο καρκίνου του μαστού.
Σύμφωνα με την έρευνα, η συνεχής κατανάλωση λινολεϊκού οξέος μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού, μιας μορφής που εξαπλώνεται πιο γρήγορα και απαιτεί πιο επιθετική θεραπεία. Ο καρκίνος αυτός έχει πολύ χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης, με τα ποσοστά να κυμαίνονται γύρω στο 77% συγκριτικά με το 90% της κανονικής μορφής του καρκίνου του μαστού.
«Γνωρίζουμε πλέον ότι το λινολεϊκό οξύ τροφοδοτεί την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο», εξηγεί ο Δρ. Τζον Μπλένις, ερευνητής καρκίνου και κύριος συγγραφέας της μελέτης στο Weill Cornell Medicine.
Παρά τα ανησυχητικά ευρήματα, ο Δρ. Μπλένις εκφράζει αισιοδοξία, καθώς αυτή η ανακάλυψη παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για το πώς να καθορίσουμε ποιοι ασθενείς ενδέχεται να επωφεληθούν από διατροφικές συστάσεις που θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφύγουμε τα σπορέλαια τελείως, αλλά προτείνει μια πιο μετρημένη και επιλεκτική προσέγγιση, ιδιαίτερα για τα άτομα που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο», τονίζει ο Δρ. Μπλένις.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η ανακάλυψη αυτή, αν και σημαντική, είναι μόλις ένα κομμάτι του παζλ στην κατανόηση του καρκίνου του μαστού και του τρόπου πρόληψής του.
Ο γιατρός υπογραμμίζει πως «η ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή παραμένει κλειδί στην πρόληψη του καρκίνου και είναι μια στρατηγική που όλοι μπορούμε να υιοθετήσουμε».
Η εστίαση της έρευνας στο λινολεϊκό οξύ φέρνει στο προσκήνιο τη σχέση του με τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα στα σπορέλαια, σε σχέση με τα ωμέγα-3, που είναι τα πιο υγιή.
Σύμφωνα με την Στέφανι Σκιφ, διαιτολόγο-διατροφολόγο στο Νοσοκομείο Northwell Huntington, «το πρόβλημα έγκειται στις αναλογίες των λιπαρών που προσλαμβάνουμε. Η υπερβολική πρόσληψη ωμέγα-6 σε σχέση με τα ωμέγα-3 μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές στο σώμα και να οδηγήσει σε σοβαρές υγειονομικές επιπτώσεις».