Η ιαπωνική πρακτική του hara hachi bu συστήνει στους ανθρώπους να τρώνε μέχρι να είναι 80% χορτάτοι.

Αν και έχει κερδίσει την προσοχή ως στρατηγική για την απώλεια βάρους, το hara hachi bu δίνει έμφαση στο να τρώμε με μέτρο και να σταματάμε πριν χορτάσουμε, χωρίς όμως να θεωρείται μέθοδος διατροφικού περιορισμού. Αντίθετα, αντιπροσωπεύει έναν τρόπο διατροφής που μπορεί να μας βοηθήσει να μάθουμε να έχουμε επίγνωση και ευγνωμοσύνη, ενώ παράλληλα επιβραδύνουμε την ολοκλήρωση των γευμάτων.

Η έρευνα γι αυτού τους είδους την τακτική είναι περιορισμένη. Προηγούμενες μελέτες έχουν αξιολογήσει τα συνολικά διατροφικά πρότυπα όσων ζουν σε περιοχές όπου αυτή η διατροφική φιλοσοφία είναι πιο συνηθισμένη.

Ωστόσο, τα διαθέσιμα στοιχεία υποδηλώνουν ότι το hara hachi bu μπορεί να μειώσει τη συνολική ημερήσια πρόσληψη θερμίδων. Σχετίζεται επίσης με χαμηλότερη μακροπρόθεσμη αύξηση βάρους και χαμηλότερο μέσο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Η πρακτική ευθυγραμμίζεται επίσης με πιο υγιεινές επιλογές γευμάτων, με περισσότερα λαχανικά κατά τη διάρκεια των γευμάτων και λιγότερα δημητριακά όταν ακολουθούν το hara hachi bu.

Αυτή η διατροφική τακτική μοιράζεται επίσης πολλές παρόμοιες αρχές με τις έννοιες της ενσυνείδητης διατροφής ή της διαισθητικής διατροφής. Αυτές οι προσεγγίσεις που δεν βασίζονται στη δίαιτα και βασίζονται στην επίγνωση ενθαρρύνουν μια ισχυρότερη σύνδεση με τα εσωτερικά σημάδια πείνας και κορεσμού. Έρευνα δείχνει ότι και οι δύο προσεγγίσεις μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της συναισθηματικής υπερφαγίας και στη βελτίωση της συνολικής ποιότητας της διατροφής.