Όταν τρώτε μια φέτα καρπούζι, συνήθως προσπαθείτε να αποφύγετε τα κουκούτσια — είτε τα βγάζετε ένα-ένα, είτε προτιμάτε να αγοράσετε καρπούζι χωρίς κουκούτσια από το κατάστημα.

Αλλά ποιος είναι ο σκοπός αυτών των κουκουτσιών μέσα στον καρπό; Και τι μπορεί να συμβεί αν τα φάτε;

Σύμφωνα με μελέτη που βασίστηκε σε δεδομένα 15 ετών από τις ΗΠΑ, το καρπούζι δεν είναι απλώς δροσιστικό, είναι και ιδιαίτερα ωφέλιμο για τη διατροφή μας.

Όσοι το καταναλώνουν, παιδιά και ενήλικες, εμφανίζουν καλύτερη ποιότητα διατροφής συνολικά, με αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών, μαγνησίου, καλίου και βιταμίνης Α.

Ταυτόχρονα, μειώνουν την κατανάλωση προστιθέμενης ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών.

Ιδιαίτερα υψηλά ήταν και τα επίπεδα λυκοπενίου και καροτενοειδών, ουσιών γνωστών για την αντιοξειδωτική τους δράση. Με λίγα λόγια, το καρπούζι κερδίζει επάξια μια θέση στη λίστα με τις τροφές που αξίζει να καταναλώνουμε πιο συχνά το καλοκαίρι.

Το καρπούζι, λοιπόν, είναι ένα φρούτο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, με διάφορα μέταλλα, φυτικές ίνες και φυτοθρεπτικά συστατικά.

Τα κουκούτσια του είναι επίσης πηγή βιταμινών και μετάλλων, όπως φώσφορος, κάλιο, μαγγάνιο, φολικό οξύ (βιταμίνη B9), ψευδάργυρος και σίδηρος, καθώς και απαραίτητα λιπαρά οξέα και πρωτεΐνη.

«Αυτά τα διαφορετικά θρεπτικά συστατικά, όπως το μαγγάνιο, βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού σας συστήματος, ενώ ο φώσφορος συμβάλλει στον σχηματισμό υγιών οστών», εξηγεί η διαιτολόγος Lauren Manaker.

«Ο σίδηρος βοηθά στην καταπολέμηση της έλλειψης σιδήρου, κάτι που με τη σειρά του βελτιώνει τη συγκέντρωση και τα επίπεδα ενέργειάς σας».