Όταν τρώτε μια φέτα καρπούζι, συνήθως προσπαθείτε να αποφύγετε τα κουκούτσια — είτε τα βγάζετε ένα-ένα, είτε προτιμάτε να αγοράσετε καρπούζι χωρίς κουκούτσια από το κατάστημα.
Αλλά ποιος είναι ο σκοπός αυτών των κουκουτσιών μέσα στον καρπό; Και τι μπορεί να συμβεί αν τα φάτε;
Σύμφωνα με μελέτη που βασίστηκε σε δεδομένα 15 ετών από τις ΗΠΑ, το καρπούζι δεν είναι απλώς δροσιστικό, είναι και ιδιαίτερα ωφέλιμο για τη διατροφή μας.
Όσοι το καταναλώνουν, παιδιά και ενήλικες, εμφανίζουν καλύτερη ποιότητα διατροφής συνολικά, με αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών, μαγνησίου, καλίου και βιταμίνης Α.
Ταυτόχρονα, μειώνουν την κατανάλωση προστιθέμενης ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών.
Ιδιαίτερα υψηλά ήταν και τα επίπεδα λυκοπενίου και καροτενοειδών, ουσιών γνωστών για την αντιοξειδωτική τους δράση. Με λίγα λόγια, το καρπούζι κερδίζει επάξια μια θέση στη λίστα με τις τροφές που αξίζει να καταναλώνουμε πιο συχνά το καλοκαίρι.
Το καρπούζι, λοιπόν, είναι ένα φρούτο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, με διάφορα μέταλλα, φυτικές ίνες και φυτοθρεπτικά συστατικά.
Τα κουκούτσια του είναι επίσης πηγή βιταμινών και μετάλλων, όπως φώσφορος, κάλιο, μαγγάνιο, φολικό οξύ (βιταμίνη B9), ψευδάργυρος και σίδηρος, καθώς και απαραίτητα λιπαρά οξέα και πρωτεΐνη.
«Αυτά τα διαφορετικά θρεπτικά συστατικά, όπως το μαγγάνιο, βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού σας συστήματος, ενώ ο φώσφορος συμβάλλει στον σχηματισμό υγιών οστών», εξηγεί η διαιτολόγος Lauren Manaker.
«Ο σίδηρος βοηθά στην καταπολέμηση της έλλειψης σιδήρου, κάτι που με τη σειρά του βελτιώνει τη συγκέντρωση και τα επίπεδα ενέργειάς σας».
Επιπλέον, τα λιπαρά οξέα που περιέχουν τα κουκούτσια μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης.
Τα κουκούτσια καρπουζιού αποτελούν επίσης έναν απρόσμενο τρόπο για να προσθέσετε λίγη επιπλέον πρωτεΐνη στη διατροφή σας. Η Stephanie Barlow, διευθύντρια επικοινωνίας στο Εθνικό Συμβούλιο Προώθησης Καρπουζιού των ΗΠΑ (NWPB). αναφέρει ότι 28γρ. από φυτρωμένα, ξεφλουδισμένα και αποξηραμένα κουκούτσια καρπουζιού περιέχει περίπου 10 γραμμάρια πρωτεΐνης.
Επιπλέον, έχουν λίγες θερμίδες. 28γρ. κουκουτσιών περιέχει 158 θερμίδες και για να φτάσετε σε αυτήν την ποσότητα χρειάζονται εκατοντάδες κουκούτσια.
Τύποι κουκουτσιών καρπουζιού
Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι κουκουτσιών καρπουζιού, μαύρα και λευκά και και τα δύο μπορείτε να τα καταναλώσετε ωμά.
Τα μαύρα κουκούτσια είναι πλήρως ανεπτυγμένα, όπως εξηγεί η Manaker. Μπορείτε να τα φυτέψετε στο χώμα για να παράγετε περισσότερα καρπούζια.
Τα λευκά κουκούτσια είναι απλώς τα άδεια κελύφη των μαύρων κουκουτσιών που δεν ωρίμασαν πλήρως. «Αυτά είναι πολύ πιο εύκολα στην κατάποση λόγω της μαλακής υφής τους, και θα βρείτε πολλά περισσότερα λευκά κουκούτσια στα καρπούζια χωρίς κουκούτσια, αφού αυτά τα καρπούζια έχουν εκτραφεί ειδικά ώστε να μην παράγουν ώριμους σπόρους», αναφέρει η Manaker.
Η πλειοψηφία της παραγωγής καρπουζιών στις Η.Π.Α. αφορά ποικιλίες χωρίς κουκούτσια. «Αυτή η ποικιλία είναι αποτέλεσμα υβριδισμού, δηλαδή της διασταύρωσης δύο διαφορετικών τύπων καρπουζιού», εξηγεί η Barlow.