Λίγες εβδομάδες μετά την έγκριση των ανανεωμένων κατευθυντήριων γραμμών που επιτρέπουν στους ομοφυλόφιλους άνδρες να δωρίζουν αίμα χωρίς προηγουμένως απαιτούμενο έλεγχο για AIDS και άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες που είναι ευρέως διαδεδομένες στην 2SLGBTQI++  κοινότητα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ κρούει  τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενο ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων (mpox).

Σε μια δυσοίωνη αξιολόγηση που εκδόθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα, το CDC προειδοποίησε ότι «μια αύξηση των κρουσμάτων mpox στο Σικάγο που ξεκίνησε στα μέσα Απριλίου υπογραμμίζει τον κίνδυνο νέας επιδημίας mpox, σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Το mpox, που είναι η νέα προτιμώμενη ονομασία  από τότε που η ευλογιά των πιθήκων κρίθηκε ως…  «ρατσιστική» από τους αριστερούς της διοίκησης Μπάιντεν, παρέμεινε σχετικά σπάνια ασθένεια  στον γενικό πληθυσμό, εξακολουθεί όμως να προκαλεί ανησυχία στις κοινότητες των ομοφυλόφιλων όπου τα ποσοστά μετάδοσης είναι τα υψηλότερα.

Η ανησυχία απέκτησε πρόσθετο επείγον χαρακτήρα τον περασμένο μήνα με τις επικείμενες παρελάσεις των ομοφυλόφιλων στα διάφορα  φεστιβάλ του gay pride.

«Το CDC συνεχίζει να αξιολογεί ότι ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων εστιών mpox είναι σημαντικός στις Ηνωμένες Πολιτείες», έγραψε η υπηρεσία στην ενημέρωση του Μαΐου.

«Ο κίνδυνος επιδημιών θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω καθώς οι άνθρωποι συγκεντρώνονται αυτή την άνοιξη και το καλοκαίρι για φεστιβάλ και άλλες εκδηλώσεις με υψηλές πιθανότητες για επιδερμικές επαφές επαφή ή αυξημένης σεξουαλικής δραστηριότητας».

Προσθέτοντας περισσότερο προβληματισμό στην πιθανή κρίση, το CDC αναγνώρισε επίσης ότι διερευνά μια θεωρία ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων «μπορεί να έχει εξελίξει μεταλλάξεις για να αποφύγει τα εμβόλια δύο δόσεων Jynneos που κυκλοφόρησαν πέρυσι για να προστατευτεί από αυτόν», ανέφερε το CBS News.

Οι πιθανές μεταλλάξεις εντοπίστηκαν «σε μια ομάδα συμβάντων» γύρω από το Λος Άντζελες, για τις οποίες αξιωματούχοι είπαν ότι η ανθεκτικές στις υπάρχουσες φαρμακευτικές αγωγές.

Αυτές οι περιπτώσεις θα μπορούσαν να εξαπλωθούν γρήγορα σε ένα παλιρροϊκό κύμα εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων πόλεων που είναι hotspot για «ακτιβιστές» τύπου 2SLGBTQI++  .

«Τα κρούσματα mpox στο Σαν Φρανσίσκο παραμένουν χαμηλά, ωστόσο, παραμένουμε σε εγρήγορση, καθώς αρκετά νέα κρούσματα έχουν αναφερθεί πρόσφατα σε άλλα μέρη της χώρας», δήλωσε η Δρ. Σούζαν Φίλιπ.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι όλοι μπορούν να απολαύσουν ένα χαρούμενο και υγιές Pride», είπε η  Philip.

Ως απάντηση στο ξέσπασμα του συμπλέγματος ευλογιάς των πιθήκων στο Σικάγο, η διοίκηση Μπάιντεν εξετάζει μια σύσταση για περισσότερα ενισχυτικά εμβόλια  mpox.

Μπορεί να χρειαστεί αλλαγή στρατηγικής, είπε ο αναπληρωτής συντονιστής της εθνικής αντιμετώπισης της ευλογιάς των πιθήκων, Δρ. Δημήτρης Δασκαλάκης, που φέρεται να εθεάθη τον Απρίλιο να διαδίδει το δόγμα Μπάιντεν στο Λας Βέγκας στη Σύνοδο Κορυφής για τη Βιοϊατρική Πρόληψη του HIV το 2023.

https://twitter.com/Networkinvegas/status/1665517427965194243?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1665517427965194243%7Ctwgr%5E81fdaa3f14784e1655929dd9ba3e8b32ea2ebd78%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.godlikeproductions.com%2Fforum1%2Fmessage5450421%2Fpg1

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!