Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκλεισε συμφωνία με φαρμακευτικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η Pfizer, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των κρατών-μελών της Ε.Ε. για κάποια μελλοντική πανδημία.

Η συμφωνία, την οποία αποκάλυψε το πρακτορείο Reuters, δεσμεύει τις φαρμακευτικές εταιρείες για την παραγωγή έως και 325 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων το χρόνο, σε περίπτωση παγκόσμιας έκτακτης υγειονομικής ανάγκης.

Τα εμβόλια που θα παραχθούν, μπορεί να είναι είτε mRNA, είτε ιικού φορέα, είτε πρωτεϊνικά. Σημειώνεται ότι η συμφωνία δεν σχετίζεται με τις ισχύουσες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εταιρειών, για την covid-19.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε σχετική ανακοίνωση, επισημαίνει ότι η πανδημία του κορωνοϊού έδειξε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για μελλοντικές υγειονομικές έκτακτες καταστάσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η νέα συμφωνία διασφαλίζει ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες θα είναι έτοιμες να «ανταποκριθούν σε μια κρίση», εκσυγχρονίζοντας τις εγκαταστάσεις τους και τα δίκτυα διανομής και εφοδιασμού, καθώς και δημιουργώντας απόθεμα όπου κρίνεται απαραίτητο. Εάν ανακηρυχθεί μια νέα κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην υγεία, τότε οι εταιρείες θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν την παραγωγή.