Οι επιστήμονες στις ΗΠΑ βρίσκονται σε επιφυλακή μετά την ανακοίνωση ότι η γρίπη των πτηνών έχει μεταδοθεί στις αγελάδες και εξαπλώνεται γρήγορα στα κοπάδια.

Αναφέρεται ότι, τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού, η ασυνήθιστη εξάπλωση του νέου στελέχους H5N1 (γρίπης των πτηνών) μεταξύ των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής στις ΗΠΑ υπενθυμίζει την ευπάθεια των ανθρώπων σε νέες ιικές απειλές.

Ο Τζέρεμι Φάραρ, επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πρόσφατα δήλωσε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης στον άνθρωπο από το νέο στέλεχος είναι «τεράστια ανησυχία».

Η γρίπη των πτηνών σπάνια μολύνει ανθρώπους, αλλά συχνά είναι θανατηφόρα όταν συμβαίνει. Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι από το 2003, το ποσοστό θνησιμότητας ανθρώπινων κρουσμάτων είναι 52%.

Οι επιστήμονες ανησυχούν επειδή η εμφάνιση του ιού σε θηλαστικά όπως οι αγελάδες υποδηλώνει ότι ο ιός έχει μεταλλαχθεί, φέρνοντάς τον πιο κοντά στην μόλυνση ανθρώπων.

Η γρίπη των πτηνών θεωρείται κίνδυνος πανδημίας για δεκαετίες, αλλά κυρίως προσβάλλει πτηνά.

«Τα νέα επιβεβαιώνουν την ικανότητα της γρίπης να μας εκπλήσσει», δήλωσε ο Paul Digard, καθηγητής ιολογίας και ειδικός στη γρίπη στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

«Ιστορικά, οι αγελάδες θεωρούνταν χαμηλού κινδύνου για τη γρίπη Α. Αυτό αυξάνει την εκτίμηση της απειλής», πρόσθεσε ο Digard.

Ο James Wood, επικεφαλής του τμήματος κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, πιστεύει ότι η εξάπλωση της μόλυνσης θα είναι μεγαλύτερη από τον αριθμό των φάρμων που έχει αναφερθεί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η ανίχνευση ιικού RNA στο γάλα δείχνει ότι η ασθένεια είναι πιο διαδεδομένη από ό,τι πιστεύαμε, εξήγησε ο Wood. Στις ΗΠΑ, περίπου ένα στα πέντε δείγματα γάλακτος βρέθηκε θετικό για ιικά θραύσματα.